Na řidiče u chrudimské nemocnice dohlédnou úsekové radary

14. prosinec 2017 09:55

Chrudim si zaplatí úsekové radary. Technika bude namontovaná na problémovém úseku u nemocnice, kde většina řidičů jezdí rychleji, než by měla. Takové jsou aspoň výsledky testovacích měření, která si chrudimská radnice objednala. Změnit by to měly právě radary a také pokuty.

Měřiče mají být na silnici kolem chrudimské nemocnice směrem na Slatiňany. Zastupitelé schválili pronájem radarů, které dokážou změřit okamžitou rychlost, ale i rychlost v daném úseku. Zároveň technika také dokáže zaznamenat, jestli místem neprojíždí něco, co tam nepatří. Silnici by totiž neměly využívat nákladní soupravy, což ale v praxi neplatí.

Tři ze čtyř řidičů jedou u nemocnice rychleji

Radnice tenhle úsek vytipovala po zkušebním měření a výsledky nekázeň řidičů potvrdily. Z 65 tisíc aut jen 18 tisíc nepřekročilo nejvyšší povolenou rychlost. Výjimka nebyla třeba ani dvojnásobné překročení povolené padesátky.

Radar v Poličské ulici v Hlinsku

Pronájem by měl stát zhruba 700 tisíc ročně, přibližně stejnou částku má Chrudim v rozpočtu připravenou i na navazující výdaje. To je hlavně rozesílání složenek, vymáhání pokut a městský úřad bude potřebovat také dalšího člověka na řešení přestupků.

Čtěte takéHlinsko a okolí chrání nové radary, místní jejich umístění kritizují

Podle radnice je hlavní cíl zklidnit dopravu v daném místě. Předpoklad je takový, že vybrané pokuty by měly pokrýt vstupní náklady. Jednoduchými počty ale dojdeme k číslům, která naznačují vysokou ziskovost takového systému. Pokud vynásobíme počet přestupců během zkušebního měření pěti sty korunami, což je minimální sankce, Chrudim by na pokutách vybrala přes 20 milionů korun. Provoz radarů chce radnice spustit co nejdřív, mělo by to být na začátku příštího roku.

Spustit audio