Na rotopedu do Paříže. Senioři šlapou štafetový závod

10. březen 2017

Jedeme v tom společně. Díky téhle akci přes 500 lidí z různých domovů pro seniory napříč republikou usedá denně ve stejném čase na rotopedy a další šlapadla. Ujeté vzdálenosti si každý domov sčítá. Pomyslná trasa měří asi 2 000 kilometrů.

S projektem původně přišel Domov pro seniory Vrbno pod Pradědem. „Startovalo se 1. března a my jsme obsadili 23. místo. Našim seniorům jsem udělala mapku, aby věděli, kam zatím zhruba dojeli. Do ní zakreslujeme. Průměrně každý ujede kolem šesti sedmi kilometrů. Končí se 28. dubna,“ upřesňuje Michaela Valkýová, sociální pracovnice Domova pro seniory Dubina Pardubice.

Vitalita pomáhá

Třeba Alena Bekeniová na rotopedu jezdila ještě před soutěží. „Někdy od listopadu jsem chvílemi trénovala. Měla jsem radost, že pojedu taky. Vidět Paříž. Nikdy jsem tam nebyla, pocházím z vesnice,“ říká pobaveně.

Její životní optimismus se nedá přehlédnout. „V sedmdesáti letech jsem dostala kolo. Jako mladá jsem byla i sokolka. Letos mi bude 85. Jsem ráda, že ještě nemusím nosit hole. Procházím se po chodbách. Snažím se.“

A při jízdě na rotopedu se ani nezapotí: „Na pocení netrpím. Šlapu tak půl hodiny. Vždycky se těším.“

Jsou i skoro století závodníci

Soutěží se hned v několika kategoriích, třeba Nejrychlejší domov, Nejlepší senior z pohledu ujetých kilometrů. Nechybí ani doplňková kulinářská soutěž, kdy se závodníci mohou fotit s jídlem typickým pro kraj, kterým právě virtuálně projíždějí. V kategorii nejmladší závodník je průměrný věk necelých 66 let a výjimkou nejsou ani cyklonadšenci, kterým bude za tři roky sto let.

V Pardubickém kraji se účastní kromě Dubiny taky Domov pro seniory Gladera Pardubice, Senior rezidence Chrudim i Lůžkové a sociální centrum pro seniory, Chrudim.

autor: MAL
Spustit audio