Na sjezdovkách přibývá srážek nepozorných lyžařů

20. březen 2018 10:05

Zimní sezóna pomalu končí nejen vlekařům a provozovatelům ski areálů, ale také záchranářům a horské službě. V Pardubickém kraji se lyžuje hlavně v Orlických horách a také na Králicku v okolí Dolní Moravy.

Počet úrazů je podobný jako v loňském roce, tedy alespoň u Horské služby Jeseníky, pod kterou spadá největší resort na území našeho kraje Dolní Morava. Právě ta byla jednou ze dvou pro záchranáře nejvytíženějších lokalit v Jeseníkách - společně se skiareálem Karlov, který už leží v Moravskoslezském kraji. Náčelník Michal Klimeš pro Deník řekl, že je to především tím, že tyto dva ski resorty jsou v horském regionu nejnavštěvovanější.

Horská služba

Na území Pardubického kraje působí také Horská služba Orlické hory. Podle náčelníka Josefa Hepnara to zatím vypadá, že úrazů letos bude přibližně o dvacet procent víc, než loni. K nedělnímu večeru bylo aktuální číslo lehce přes 780 zásahů. Nejčastěji vyjíždějí k poraněním kolena nebo zlomeným zápěstím.

Na co ale Josef Hepnar upozornil, tak v letošním roce výrazně přibylo srážek lyžařů. Každý den řeší jeden až dva případy, kdy vlivem nepozornosti do sebe lidé na svahu vrazili. Čísla s největší pravděpodobností ještě narostou, protože sezóna zatím neskončila a počasí vlekařům relativně přeje.

Záchranka si rozumí s horskou. Aplikace pro přežití na horách nově spolupracují

Náčelník horské služby v Orlických horách Josef Hepnar

Chystáte se na hory? Pak nezapomeňte přibalit mobilní telefon, který by neměl chybět na jakékoli túře, nebo dni stráveném na sjezdovce. Mobilní telefon patří mezi první záchranné prostředky a v dnešní době si do něj můžeme nahrát několik užitečných aplikací.

Horské službě od letošní zimy pomáhá i aplikace záchranka. Je to pro ně velký pomocník, protože pokud si někdo přes aplikaci zavolá pomoc, je horská služba schopná přesně určit místo, odkud se dotyčný ozval.

Zároveň dá aplikace záchranářům také vědět třeba i kolik baterky v telefonu zraněný má - což může být také poměrně důležitá informace. Několik zásahů už díky tomuto programu záchranáři provedli a všechny zatím úspěšně. Aplikace je určená pro chytré telefony, zabere minimum místa a člověk nikdy neví, kdy by se mohla hodit, protože primárně je určená pro „klasickou záchrannou službu“ a když je člověk na horách, tak na základě polohy telefonu přístroj sám pozná, že má kromě záchranky kontaktovat při nouzovém volání i horskou službu.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio