Na Slovensku se formuje bojové seskupení ze šesti států. Velí Češi

4. duben 2022 12:45

Stovky českých vojáků zažívají rušné pondělí. Přesouvají se na střední Slovensko. Začíná mise, která má být odpovědí na válku na Ukrajině. NATO posiluje linii od Baltu až po Černé moře.

 

Nástupiště chrudimských kasáren lemuje kolona lehkých bojových vozů, nákladních aut s tunami techniky i speciální vozidla. 250 výsadkářů elitního pluku na několik měsíců mění adresu. Právě oni budou připravovat půdu pro mnohonárodnostní bojové seskupení.

„Je to jasný vzkaz NATO, že obranu Aliance myslíme velice vážně,“ říká náčelník Generálního štábu AČR Aleš Opata. Počítá se s nasazením víc než dvou tisíc lidí. Kromě protileteckých jednotek vyzbrojenými systémy Patriot bude hlavní páteř tvořit smíšený prapor pod taktovkou chrudimských výsadkářů.

Povede ho Ivo Zelinka, zástupce velitele chrudimského výsadkového pluku.  „Vybral jsem si výhradně lidi s rozsáhlou operační zkušeností. Doplnil jsem je specialisty na informační operace nebo zpravodajské zabezpečení,“ popsal postup veterán čtyř zahraničních misí. Slovensko je pro něj pátá.

Když nezabere odstrašení, nastoupí obrana

Slovenská mise je specifická. Jednak geografickou blízkostí konfliktu, ale i úkoly. Nejde jen o posílení východního křídla Aliance. Přesun má mít odstrašující efekt, který protivníka donutí plány přehodnotit. A když to nebude stačit, tak připravit obranu. „Kdyby se situace zhoršila, tak nás čeká konflikt střední intenzity, stát proti státu. Náš úkol je odstrašení, pokud by to nebylo dostatečné, tak i obrana státního teritoria Slovenska,“ říká velitel Ivo Zelinka.

43. výsadkový pluk je součástí Pozemních sil Armády České republiky z Chrudimi odjíždí na misi na Slovensko.

pplk. Ivo Zelinka

Zástupce velitele 43.výsadkového pluku;

absolvoval studium na US Army Ranger School
roční kurz velení na Command and Staff College USMC;

čtyři zahraniční mise, 1x Kosovo, 3x Afgánistán;

architekt „přestavby“ chrudimského výsadkového praporu na pluk;

od začátku války na Ukrajině vyřídí podle svých slov na Twitteru desítky dotazů denně.

Bojové seskupení bude mít základnu v oblasti Lešť u Zvolena. Američané už jsou na místě, svoje vojáky posílá také Německo, Polsko, Slovinsko a Nizozemí. Mandát schválený sněmovnou počítá s nasazením českých vojáků až do poloviny příštího roku.

Spustit audio

Související