Na stadionu za Lužánkami v Brně vznikne část filmu o Emilu Zátopkovi, natáčení začne v září

Fotbalový stadion za Lužánkami v Brně poslouží jako kulisa pro natáčení filmu o Emilu Zátopkovi.

Zástupci města v pondělí oznámili, že filmaře na zchátralý stadion pustí. Od června do srpna ho bude štáb upravovat tak, aby vypadal jako atletický olympijský stadion v Helsinkách.

„Město Brno poskytne stadion filmařům, kteří si ho ale budou muset upravit, aby odpovídal reáliím jak Londýna 1948, tak Helsinek 1952. A to především vytvořením škvárové, potažmo antukové dráhy tak, jak to na Olympijských hrách bylo,“ řekl médiím lidovecký náměstek brněnské primátorky Petr Hladík.

Fotbalisté Zbrojovky Brno získali na stadionu jediný titul. Od počátku tisíciletí ale chátrá. Brno sice plánovalo stadion nový, ale zatím řeší majetko-právní vztahy. „Emil Zátopek byl legenda. Jsem rád, že si produkce vybrala stadion za Lužánkami. Je to dobře pro sport i pro kulturu. Je to šance, jak zaznamenat pro příští generace, jak stadion vypadal,“ řekl ČTK brněnský radní pro kulturu Marek Fišer. Právě Fišer před lety pořádal brigády ke zvelebení stadionu, v roce 2015 se tam díky tomu uskutečnila rozlučka s fotbalistou Petrem Švancarou.

Zátopek získal olympijské zlato už v Londýně v roce 1948, legendou se ale stal o čtyři roky později v Helsinkách, kde vyhrál běh na pět kilometrů, deset kilometrů i maratón, přestože ho běžel poprvé v životě.

Životopisný snímek o slavném běžci a jeho manželce oštěpařce natočí režisér David Ondříček. Hlavní role ztvární Václav Neužil a Martha Issová. Na natáčení letos přispěl jedním milionem korun i Jihomoravský filmový nadační fond.

autor: Tomáš Kremr | zdroj: ČTK
Spustit audio