Na stezkách za Chrudimí se míchají auta s chodci. Řidiče mají zkrotit zábrany

15. říjen 2019 09:30

Výletníci proti autům. Před rokem byla kousek za Chrudimí dokončená síť nových polních cest. A lidé si je rychle oblíbili. Jenže rovný asfalt neláká jen cyklisty nebo rodiny s kočárky, ale také auta. Úředníci proto chtějí provoz na cestách omezit.

Hlavní osu tvoří dvě páteřní stezky. Jedna vede podél chrudimského obchvatu na místní část Vestec. A druhá spojuje chrudimské sídliště Větrník a sousední vesnici Topol. Celá síť je dlouhá čtyři a půl kilometru a stavba stála skoro 30 milionů korun. Cesty měly především zajistit přístup na pole tak, aby se na pozemky dostali zemědělci s technikou. Zároveň mají ale i rekreační roli – chodí po nich na procházky lidé s kočárky, jezdí cyklisté, obecně obyvatelé Chrudimi, kteří chtějí na chvíli z města ven.

Oficiálně auta na stezky můžou, porušení předpisů to není. Jenže silnice byly stavěné na provoz do 30 km/h, přestože nikde žádná značka není. Podle vedoucího odboru dopravy chrudimského městského úřadu Martina Klimka jsou trasy vedené jako polní cesty a teoreticky tam tak auta smí.

Na křižovatce, kde se obě stezky protínají, by nově měly přibýt zátarasy. Zkratka by tak pro auta ztratila význam

Často se tak stává, že řidiči využívají silnici jako zkratku na sídliště cestou kličkují mezi lidmi, kteří se šli projít. A právě na tuhle situaci už si lidé několikrát stěžovali, takže se Chrudim rozhodla pro omezení provozu.

Zkratku přeruší sloupky v křižovatce

Úředníci chtějí nechat na cestu namontovat sloupky a tím silnici zúžit, aby tam auto neprojelo. Zábrany by měly být umístěné u mostu přes obchvat, kde se obě hlavní trasy kříží. A tím by pak zanikla popsaná zkratka, kterou někteří řidiči využívají, protože by se nedostali dál, než do poloviny pole. Žádný stanovený termín pro úpravu ale ještě není.

Interaktivní mapa: Klikněte pro víc informací.

Spustit audio

Související