Na stromech u moravskotřebovského zámku se vyřádili vandalové

15. květen 2017

Stromy v zámeckých zahradách v Moravské Třebové si vyhlídl vandal nebo vandalové a pustili se do ničení jejich kmenů. Některé poškodili tak, že je budou muset zahradníci nahradit novými, jiné dlouhodobě ošetřovat.

„Podívejte se na ty stromy, které jsou vysazené zhruba tři čtyři roky, dostávají se zrovna do fáze, kdy začínají mít krásné koruny, jsou nádherně olistěné. Tady vidíte, co se stalo. Na kůře jsou vidět záseky od nože nebo od kamenů, od sekyrky,“ říká zahradník Jiří Křetínský.

A dodává: „U jednoho stromu se to podařilo dotáhnout do takové míry, že někdo sloupal kompletně celou kůru z celého stromu, takže se nám obnažilo holé dřevo. V podstatě je strom zničený, musí se vykopat a nahradit novým.“

A co bude s ostatními stromy, které jsou také poničené, ale ještě nějakou kůru mají? „Musíme ty rány ošetřit, čistě zařezat, zapravit a zatřít stromovým balzámem, aby se rány zahojily. U tohoto poškození se to podaří, ale musíme si s tím trochu dát čas a pečlivě ty rány ošetřit,“ dodal Křetínský.

Poškozené stromy v zámeckých zahradách v Moravské Třebové

Vandalové se dostali do zahrad v noci i přes uzamčenou bránu. „V místě od Bránské ulice je snížena zeď a šikovnější tu zeď přelezou a dostanou se sem v jakoukoliv hodinu noční i denní,“ říká Křetínský.

Podle něj jde v této lokalitě o první případ poničení stromů, ale ve městě už několikrát podobný způsob poškození zaznamenali. S ošetřováním stromů v zámecké zahradě začnou zahradníci v nejbližších dnech.

Čtěte také

Případem vandalismu se budou zabývat i městští strážníci. „V tomto spolupracujeme s Policií České republiky. Pokud bychom zjistili, kdo toto spáchal, tak tyto informace neprodleně předáme Policii České republiky k došetření. V místě bude zvýšena pochůzková činnost strážníků, abychom zabránili dalšímu opakování tohoto jednání. Na zámku kameru máme, ale monitoruje pouze zámecké nádvoří, ne zámecké zahrady,“ řekl velitel strážníků Radovan Zobač.

autor: PAV
Spustit audio