Na východ Čech se zatoulal los, ušel stovky kilometrů

20. říjen 2017

V posledních čtrnácti dnech byl ve východních Čechách několikrát spatřen asi tříletý samec losa evropského. Pohybuje se pravděpodobně jihovýchodním směrem, naposledy byl pozorován přesně před týdnem u Olšan na Olomoucku.

„Víme, že losa viděli koncem září u Žehuně poblíž dálnice D11, o devět dní později na Svitavsku a poslední pozorování bylo zaznamenáno 13. října u Olšan, nedaleko dálnice mezi Olomoucí a Prostějovem. Za necelé dva týdny urazil tedy vzdálenost přes 150 km, vesměs velmi hustě osídlenou krajinou,“ vysvětluje Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.


Losi v ČR
Los evropský patří mezi největší evropské savce. Ve střední Evropě byl člověkem vyhuben, během 20. století se sem začal opět šířit z Polska. U nás nejvíce losů žije na Šumavě na pravém břehu Lipna, domov tu má zhruba 15 jedinců. Počty zvířat však opět klesají.

O dalším osudu zvířete se zatím podle Hlaváče nic neví. „Pokud dálnici, která v tomto úseku není oplocená, překonal, mohl by se nyní pohybovat někde v oblasti Přerovska a Zlínska. Mohl se ale také rozhodnout dálnici nepřekročit a vrátit se zpátky do lesnatých oblastí Vysočiny. Budeme rádi, když nás lidé na jeho výskyt upozorní,“ vysvětluje Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Losa viděli v říjnu lidé také nedaleko Nasavrk

Informace o tom, kudy se velcí savci krajinou pohybují, by měly pomoci při jejich ochraně. Slouží k vymezení migračních koridorů a k vytipování míst, kde je potřeba průchod zabezpečit například pomocí ekoduktů.

autor: pta
Spustit audio