Na záchranu zámku v Moravském Krumlově míří sto milionů korun

Zničená dominanta Moravského Krumlova má potvrzený první rozsáhlý příspěvek na záchranu. Radnice stále nevzdává boj o návrat Slovanské epopeje.

Ministerstvo pro místní rozvoj dnes Českému rozhlasu potvrdilo, že do Krumlova zamíří sto milionů korun. „Rozhodnutí o jejím poskytnutí bude vydáno v nejbližších týdnech,“ řekl Vilém Frček z tiskového odboru ministerstva.

Pro Krumlov je to zásadní informace: za peníze může radnice příští rok začít opravovat jižní křídlo společně s věží a oběma arkádovými nádvořími. A další interiéry, které mají pomoci kulturnímu a společenskému životu v Moravském Krumlově.

„Pokud se opraví jižní křídlo, tak bude ze dvou třetin zámek opravený,“ poznamenal starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina z TOP 09.


Spletité osudy zámku
Zámek v Moravském Krumlově patří mezi mimořádné renesanční památky. Tamní Rytířský sál se řadí k největším zámeckým prostorám v republice. Klasická historie zámku skončila jeho zabavením na základě Benešových dekretů. V budovách se pak vystřídala armáda, úřady, ale hlavně učiliště železničního stavitelství s třemi stovkami učňů. S ním byl také zprivatizován. Učiliště „zámecký“ internát i učebny a dílny opustilo v roce 1991. Zámek získala akciová společnost Z. M. K., personálně propojená s tehdy privatizovanou firmou Železniční stavitelství. Letité převody a pře loni vyvrcholily dražbou, kdy se zámek poprvé stal majetkem města. To v něm v letech 1963 až 2011 v pronajatých prostorách vystavovalo Slovanskou epopej od Alfonse Muchy, rodáka z nedalekých Ivančic.

Městské miliony na záchranu nestačí
Krumlovská radnice získala zámek loni v dražbě za čtrnáct milionů korun. Ukončila tak roky trvající pře spojené s nejistým osudem památky.

V posledních letech posílá radnice na zámek každoročně miliony korun a část původně zničených prostor změnila v prostory pro výstavy a kulturní akce. Na rozsáhlou opravu by ale sama neměla.

Místní stále věří v návrat Muchova díla
Obyvatelé Krumlova stále nevzdávají záměr získat na zámek zpátky Slovanskou epopej Alfonse Muchy. Plátna v Krumlově po druhé světové válce zachránili a až do roku 2011 je na zámku vystavovali.

Potom je ale pražská radnice dala jako majitel odvézt do hlavního města. Pražský Institut plánování a rozvoje chystá stavbu nové galerie na Těšnově, kam chce město epopej umístit. Monumentální plátna se nyní nacházejí v Praze, kam se vrátila z výstavy v Japonsku.

Na věž moravskokrumlovského zámku vede 120 schodů, výstup je ale nebezpečný.
Spustit audio