Na zahrádce už můžete začít s výsadbou

3. duben 2018

Výrazněji se oteplilo a je nejvyšší čas začít pečovat o naši zahradu. Jaké práce je potřeba co nejdřív udělat, přišla do Poradny Českého rozhlasu Vysočina říct zahradnice Eva Stoklásková.

Nejvíce potřebným náčiním jsou v tuto dobu nůžky, kdy stříháme stromky, ozdravujeme keře, řežeme zmlazovací řezy, a řežeme všechno, co je potřeba zkrátit. Nůžky tak na zahradě užijete od půlky února až téměř do poloviny května.

Kdo nestihl zrýt, ještě má chvíli čas

„Každý ještě může dohnat to, že záhony nakypří, uhrabe, připraví a půda se musí prohřát. Takže čekáme na intenzivní sluneční svit a až je půda dobře prohřátá a oschlá, tak se dobře hrabe. Upraví se tak, aby byly co nejjemnější uhrabané povrchy, vyčištěné od plevelů,“ vysvětluje Eva Stoklásková.

Trávníkům letošní zima prospěla

„Letošní trávníky dopadly poměrně dobře. Sněhová pokrývka nebyla dlouhotrvající, takže se moc nerozšířila plíseň sněžná. To jsou takové šedivé, bílé fleky na trávnících, které vznikají po delším ležení sněhu,“ říká host. Přes zimu se do země dostala i nějaká vláha. Před vyrašení trávy, je potřeba ji dobře vyčistit, prohrabat od spadlého listí a dalších nečistot.

Je pravý čas k vysazování zeleniny

Na záhony už můžeme začít vysévat hrách, ředkvičky, mrkev, kopr, špenát. Počasí bylo vrtkavé. Sice už to vypadalo, že už můžeme vysévat a pak přišel mráz. Ale teď už to vypadá, že zima se nevrátí a navíc například špenát je odolný, takže i kratší mráz vydrží. Kdo teď vysadí, může mít za tři týdny už první zeleninu.

Spustit audio