Na zámku ve Slatiňanech mají knížecí kuchyni, koupelnu i kotelnu

31. červenec 2018
Česko – země neznámá

Ve Slatiňanech na Chrudimsku v Pardubickém kraji stála původně gotická tvrz. Ta se později změnila v moderní sídlo šlechtického rodu Auerspergů. Na zámku se dnes můžete podívat nejen do soukromých knížecích pokojů s dobovým nábytkem, ale také nahlédnout do světa zámeckého personálu.

Zámecká expozice vás zavede do reprezentačních a společenských prostor, které Auerspergové obývali na přelomu 19. a 20. století. Jedná se o jednu z nejmladších prohlídkových tras v Česku, původní zámecký inventář se tam postupně vrací v posledních pěti letech. To, co je však na zámku ve Slatiňanech velmi unikátní, je zachovalý soubor provozních prostor.

V suterénu zámku si můžete prohlédnout hraběcí kuchyni s dobovým vybavením z počátku minulého století. Její dominantou jsou velká kamna s třemi troubami, grilem i háky na uzení masa. Dodnes tam mají malou část původního nádobí, třeba měděných hrnců, a podívat se můžete i do prostor, kde se umývaly.

Zámecká kuchyně

Zámek ukazuje i ledárnu a čistírnu oděvů

Skutečným unikátem je pak zámecká kotelna z dvacátých let minulého století se zachovalou soustavou rozvodného potrubí, originální izolací a tisícilitrovým boilerem. Technické zázemí si můžete prohlédnout v rámci speciální prohlídky, která vás zavede i do zámecké ledárny nebo některé z koupelen s původní vanou i potrubím.

Některé dny v roce je možné nahlédnout do zámecké čistírny oděvů nebo půdních prostor, kde jsou k vidění architektonické návrhy budov v zámeckém areálu.

Lovecká chodba

V severní a západní části zámku si můžete prohlédnout hippologické sbírky a seznámit se s vývojem koní a historií jejich chovu. Hippologické muzeum ve Slatiňanech založil prof. František Bílek, který se zasloužil o záchranu zdejších starokladrubských vraníků. Hippologická sbírka představuje soubor obrazů, grafik, plastik a dalších předmětů, které zobrazují koně. Expozici doplňují ukázky sedel a postrojů.

V roce 2018 prochází slatiňanský zámek velkou rekonstrukcí, a tak poslední jmenované expozice – tedy zámecká kotelna, ledárna, čistírna oděvů či hippologické sbírky - nejsou v této sezóně pro veřejnost přístupné. Po skončení prací se do nich ale opět budou moci návštěvníci podívat

https://www.zamek-slatinany.cz/cs

autor: BRA
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři