Na železničním koridoru z České Třebové na Brno začne ve středu zásadní výluka

31. květen 2022 06:33

Cestování vlakem po hlavním železničním koridoru z České Třebové na Brno bude od středy o něco složitější. Už několik měsíců musí cestující počítat s dlouhodobou výlukou v okolí Blanska, teď se k tomu přidá tři měsíce trvající omezení u Svitav.

Omezení zřejmě cestování ovlivní dost výrazně. Trať mezi Svitavami a Březovou nad Svitavou totiž bude od prvního června téměř do konce prázdnin uzavřená, a to obousměrně. Pro cestující to tedy znamená, že místo vlaku budou muset využít náhradní autobusovou dopravu.

Týká se to všech kategorií spojů - od osobních, přes spěšné až po rychlíky i vlaky vyšší kategorie. Důležité je dodat, že je to výluka plánovaná a souběh s velkou modernizací koridoru v okolí Blanska není náhodný. Správa železnic chce zvládnout všechno s jedním velkým omezením dopravy.

Náhradní doprava

Autobusová doprava je organizovaná pro obě výluky na trase Česká Třebová - Brno zároveň. To znamená, že spoje jezdí trasu Svitavy - Brno a pak záleží, který spoj nahrazují. Některé jedou po zastávkách stejně jako osobní vlaky, jiné naopak staví jen v některých stanicích stejně jako rychlíky.

Podrobné výlukové jízdní řády jsou dostupné na webu Českých drah. Ze Svitav autobusy odjíždějí ze zastávky „železniční stanice“, což je na ulici 5. května vlevo od staniční budovy - pokud k ní člověk stojí zády. Dopravu mezi Svitavami a Českou Třebovou zajišťují už standardně vlaky.

Výluku na koridoru Správa železnic naplánovala, protože potřebuje opravit nestabilní zhruba 150 metrů dlouhý úsek železničního náspu v okolí Hradce nad Svitavou. Problémy tam jsou už víc než deset let a vlaky místem musí projíždět sníženou rychlostí.

Stavbaři proto železniční svršek kompletně vymění, zároveň opraví most přes polní cestu a jeden propustek. Samozřejmě s tím vymění také trolejové vedení a další součásti. V budoucnu by vlaky mohly místem projíždět znovu až 160kilometrovou rychlostí. Konec výluky je plánovaný na 26. srpna.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související