Nádech, výdech. S jógou začínáte u zdánlivě jednoduchých principů

7. prosinec 2021

„Jóga je opravdu pro všechny, nejsou tam žádné hranice. Není to sport, při kterém s někým soupeříte, možná snad jen sami se sebou. A to musíte odbourat, srovnat se do takové míry, abyste si dokázali odpustit vlastní chyby,“ vysvětluje lektorka, se kterou můžete cvičit například na OfficeFitness.cz.

Jóga je vhodná i pro lidi, kteří se už špatně ohýbají, bolí je ramena, kolena, a podobně. I to se dá pomocí cvičení těch správných pozic napravit.

„Je hodně základních pozic, které jsou zdánlivě velmi jednoduché, udělá je téměř každý. A jedna hodinová lekce se dá postavit právě na těch jednoduchých pozicích. Pokud začínáte, je dobré to vždy lektorovi říct a také si promluvit o tom, co od jógy očekáváte. Existuje mnoho druhů a také lektoři jsou různě ladění, každému sedne něco jiného a někdo jiný,“ říká Irena Mertová.

jóga, jogín

Dýchání je základ

Celý princip jógy je založený na dechu. Učíte se vědomě dýchat. Uvědomujete si sami sebe vlastním dechem a naučíte se koncentrovat. I během dne je dobré si dech uvědomovat. Ideální je, si jednou za čas sednout rovně na podložku, nadechnout se nosem a vydechnout. Při samotné józe jde o to se do každé pozice tzv. prodýchat.

Jeden z druhů jógy - vinyasa - se přímo zabývá propojením dechu s pohybem. Je to dynamická forma jógy, ve které se plynule přechází z jedné pozice do druhé v souladu s dechem.

Irena Mertová

Jak nalákat muže?

Irena Mertová vede jógu pro muže v Poděbradech. A našli si ji. „Muži chodí na jógu moc rádi a přidávají se další a další. Je tam neskutečná legrace, všichni se na lekci těšíme. Někteří jsou sportovci, někteří začátečníci. Každý je úplně jiný. Rozdíly se v tu chvíli stírají. Jóga je opravdu pro všechny,“ pochvaluje si lektorka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.