Nadšenci od základu obnovují rozpadlé kaple. Dvě už jsou vysvěcené

23. květen 2015

Před dvěma lety se čtyři bratři pustili do obnovy lesních kaplí, které tu kdysi nechali postavit sudetoněmečtí statkáři. Dvě z nich už opravili a na poslední, Schlessingerově kapli, ze které zbyly jen základy, v těchto dnech pracují.

Vi pomyslném trojúhelníku mezi Litomyšlí, Poličkou a Svitavami najdeme malou osadu. Jmenuje se Vysoký Les a skutečně leží na kraji hlubokého lesa. A právě jeho dávné příběhy dobře zná rodina Kmoškových ze Sebranic.

Kaple už vyrostla asi do dvoumetrové výšky. Jsou postavené obvodové zdi, protože ze stavby zbyly pouze základy.

Čtěte také

„Pro nás byla velká záhada, jak vůbec vypadala. Pamětníci byli schopni trochu povědět, co si pamatovali, že byla bílá, že pak tam byly pomalované stěny po válce. Časem jsme se dostali k obrazu kaple, který namaloval jeden člověk z Karle, pak jsme se dostaly i k fotografii, která nás přesvědčila, že nemáme dělat okna, že původně byla kaple bez oken. Tu podobu teď máme přesně danou,“ říká nejstarší z bratrů Kmoškových Vojtěch.

Každá z kaplí tady ve Vysokém Lese má svůj příběh. Ne jinak je tomu v případě Schlessingerovy kaple, pod kterou je studánka.


Následující brigáda na obnově Schlesingerovy kaple proběhne v sobotu 30. května 2015. Sraz pro brigádníky je přesně v 8:00 u kaple sv. Anny v osadě Vysoký Les. Při této brigádě bude v kapli usazena podlaha, kaple bude opatřena štukem a jako vždy se bude upravovat okolí kaple a blízký pramen.

Tu čistí Matěj Kmošek: „Ta studánka měla určitě nějaké léčivé účinky, právě kvůli tomu byla postavena kaple, protože manželka pana Schlessingera ze Chmelíka měla problémy s očima, byla téměř slepá, tak zkusila poslední možnost a chodila ke studánce a pila z ní. Následkem toho se jí měl zrak uzdravit.“

Se Spolkem archaických nadšenců jako dobrovolník už třetí kapli ve Vysokém Lese obnovuje František Kalvoda: „Baví mě to. Je tady ta historie kolem kaplí. Znám to tady od začátku, kdy ještě některé kaple stály, a tak mě to zajímá.“

Obnova Schlessingerovy kaple ve Vysokém Lese na Svitavsku

Kaple stojí uprostřed lesa a vede k ní jen úzká pěšina, a tak nejtěžší práce na stavbě kaple je dopravit na místo stavební materiál. Dopravuje se to malým traktorem a pak se to ručně na kolečko vozí dál.

Čtěte také

Následující brigáda na obnově Schlesingerovy kaple se bude konat v sobotu 30. května 2015. Sraz pro brigádníky je přesně v 8:00 u kaple sv. Anny v osadě Vysoký Les. Při této brigádě bude v kapli usazena podlaha, kaple bude opatřena štukem a jako vždy se bude upravovat okolí kaple a blízký pramen. Na brigádě uvítáme pomoc jakéhokoliv charakteru.

autor: BRA
Spustit audio