Naganské ‘túčko‘ zvládlo i druhý den přepravy. Cestu mu komplikovaly mosty

24. září 2016

Vládní speciál Tu-154 se stěhuje do leteckého muzea v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Konvoj s letadlem, kterým létal třeba prezident Václav Havel a dovezlo i hokejisty z Nagana, už má za sebou druhou etapu třídenní cesty. Do noci na neděli bude čekat u Břuchotína před Olomoucí.

Sobotních 150 kilometrů jela souprava šest hodin. „I přes nabrané dvouhodinové zpoždění, které bylo způsobené přejezdem ostrůvků u přechodů v malých městech, hodnotím druhou etapu jak velice dobrou, bezproblémovou,“ řekl Jiří Tůma, jeden z manažerů přepravy.

Konvoj zdržely i mosty přes silnici nebo kruhové křižovatky.

V neděli v půl jedné v noci vyrazí transport na posledních 120 kilometrů cesty. „Krizová místa – snad jen průjezd městem Přerov,“ zhodnotil trasu Jiří Tůma.

Čtěte také

Letadlo Tupolev TU-154 používal i prezident Václav Klaus a létali jím také čeští vojáci na zahraniční mise. Nejznámější je ale díky tomu, že v roce 1998 přivezlo z olympiády v Naganu zlaté české hokejisty.

Stroj se rozhodli zachránit letečtí nadšenci. Odmontovali z něj všechny přebytečné části, přesto má ale transportní souprava délku přes 50 metrů. Do Kunovic by měla dorazit v neděli v devět hodin dopoledne.

Letecký speciál Tu 154, který přivezl z Nagana vítěznou hokejovou výpravu, převáží do leteckého muzea v Kunovicích
autoři: Jiří Fremuth , mah
Spustit audio