Nahlédněte do hrobky rodu Priessnitzů v Jeseníku a projděte se naučnou stezkou Bludovská stráň

14. listopad 2018
Kraj na dlani

Zastavíme se v osecké půjčovně lyží, abychom zjistili, jak probíhají přípravy na sezónu. Odtud naše cesta krajem povede do Jeseníku, Hluboček, Bludova a také do Příkaz.

V polovině listopadu stále vládne příjemné počasí, a tak vystavené stojany s lyžemi na okraji Oseku nad Bečvou působí poněkud nepatřičně. Majitel servisu s půjčovny lyží a snowboardů ale Janu Zemkovou ujistil, že první zákazníci si sportovní výbavu zarezervovali už v předstihu. A zastavují se i zájemci o servisní služby.

Jan Kratěna si Jeseníky zamiloval, a proto provází hosty po Priessnitzových lázních i po okolních horách. Stará se také o rodinnou hrobku zakladatele lázní Vinzenze Priessnitze a o kapli, zvláštní dvojstavbu, která stojí v kopci u lázeňské promenády. Aleš Spurný s ním nahlédl do hrobky, která bývá obvykle zpřístupněna jen při svátečních příležitostech.

Skoro dvacet let vedl Leo Friedl studentský U-klub v Olomouci. Od jara letošního roku se stará o program kulturního domu Na Letním v Hlubočkách-Mariánském údolí, kam už se mu už podařilo přivézt řadu muzikantů a herců a zaplnit diváky obrovský sál. Povídala si s ním Dita Vojnarová.

Naučná stezka Bludovská stráň nabízí procházku zajímavou přírodou, pohled do historie obce a celého Šumperska, ale i krásné výhledy. Před několika dny to bylo přesně deset let od chvíle, kdy byla slavnostně otevřena. Předseda místní organizace Českého svazu ochránců přírody Milan Klimeš na nejvyšším bodě stezky, na rozhledně Brusinka, společně s Mirkem Kobzou zavzpomínal na její vznik a prozradil i plány ochranářů do budoucna.

Vytvořit prostor pro setkávání maminek s dětmi a umožnit jim tak, aby se lépe poznaly, si už od svého založení klade za cíl Rodinné centrum Čmeláček v Příkazech. Lucie Pavlíčková stála před pár lety u jeho zrodu. S mikrofonem se za ní vydala Petra Ševců.

autoři: Jana Zemková , Aleš Spurný , Dita Vojnarová , Miroslav Kobza , Petra Ševců , Pavel Juráš , mid
Spustit audio