Náhrobky schované před vandaly jsou zpět. Na zrušeném hřbitově v Kunčí zase hoří svíčky

13. prosinec 2018 11:20

Ze starého evangelického hřbitova u Slatiňan na Chrudimsku je teď pietní místo. Pohřebiště poslední desítky let chátralo a někteří lidé si radši náhrobky ze strachu před vandaly odvezli domů.

Pietní místo je uprostřed polí a vede k němu úzká kamenná cestička. 230 let starý evangelický hřbitov v Kunčí u Slatiňan byl založený krátce po tom, co císař Josef II. vydal toleranční patent. Oficiálně už pohřebiště neexistuje, přesto tam zase hoří svíčky a lidé z okolí tam vrátili náhrobky, které ze zdevastovaného hřbitova zachránili před vandaly.

Na hřbitově v Kunčí se poslední pohřeb konal v roce 1953. Teď se tu válí několik starých náhrobků, některé z konce 19. století, ale zvláštní je, že většinu hrobů zdobí květiny.

„Já tam mám pradědečka a prababičku a ještě jednou pra pra, to je vlastně ten druhý hrob,“ říká David Drahokoupil. Za kamennou zídkou má pohřbené svoje předky. Náhrobky měl ale roky schované na dvoře. Hned třikrát je totiž zničili vandalové.

„Ty náhrobky byly zničené.  Je to černá leštěná švédská žula, tak aby z toho někdo neměl doma grilovací kámen, tak jsme to odvezli domů a než se to začalo dávat dohromady, tak to bylo uskladněné u nás na dvoře. Že je to zpátky, je určitě dobře, akorát že to není přesně tak, jak to bylo,“ doplňuje Drahokoupil.

Na hřbitově v Kunčí se poslední pohřeb konal v roce 1953

Ani po špatných zkušenostech žádné omezení pro vstup platit nebude, říká nezávislý místostarosta Slatiňan Stanislav Šťastný. „Prostor je otevřen, je veřejný a kdykoliv kdokoliv se sem může přijít podívat. Zastavit, posedět a rozjímat.“

Proměna poničeného hřbitova na pietní místo stála milion korun.

Související