Nájemní a kupní smlouva? Hlavně si ověřte, že jednáte se skutečným majitelem

17. srpen 2015

Chcete pronajmout byt? Chystáte se koupit dům? Nepodceňte dobře ošetřenou smlouvu. Na co je potřeb myslet, řekl v rozhlasové Radioporadně právník Jiří Horáček.

Stěhujeme se do pronájmu

Plácli jste si pronajímatelem a chystáte se nastěhovat? Pořádně si prostudujte smlouvu. Kryjete si tak záda. Navíc počítejte s tím, že ze zákona i vy máte řadu povinností.

„Vždy se přesvědčte, že uzavíráte nájemní smlouvu s majitelem bytu. Informaci získáte v zápisu katastru nemovitostí," uvádí nejdůležitější krok Jiří Horáček.

Co se stane, když uzavřete smlouvu s pouze nájemcem? Stává se z vás podnájemník. A v okamžiku, kdy nájemci skončí smlouva, platí to i pro vás a nemáte žádný nárok na další pobyt. Na druhou stranu máte povinnost platit nájemci, nikoliv majiteli bytu. Vyhnete se tak případným dluhům ze strany nájemce vůči pronajímateli.

Jak postupovat při výpovědi

Od roku 2014 funguje jiný systém při výpovědi bytu. Dříve mohl nájemce vypovědět smlouvu bez udání důvodu s lhůtou tři měsíce. To už dnes neplatí. Teď je oprávnění vypovědět v případě zásadní změny poměrů, která se při uzavírání smlouvy nedala předvídat. Může to být například stěhování za prací, ztráta zaměstnání apod. „Pokud by nájemce chtěl mít právo ukončit smlouvu bez udání důvodu, musíte to být zaneseno ve smlouvě," upozorňuje Jiří Macháček.

Pohled z druhé strany

Kdy může majitel ukončit smlouvu a požadovat po nájemci vystěhování? Pakliže se potýkáte s neplatiči, musíte počkat, až dlužná částka vyšplhá na tři nájmy. A nemusíte s kvůli tomu obracet na soud. Dále vás k ukončení smlouvy opravňuje hrubé porušení povinností jak závažné ničení bytu, rušení nočního klidu nebo odsouzení nájemce za úmyslný trestný čin. „Při hrubém porušení smlouvy nemusíte čekat tři měsíce, až se nájemce vystěhuje. Můžete to po něm požadovat už za měsíc.

„Jestliže neplatiči výzvy pronajímatele ignorují, je na čase podat žalobu k soudu na vystěhování z bytu," dodává Jiří Horáček.

Kupujeme dům nebo byt

S prodejem nebo nákupem nemovitosti se pravděpodobně většina z nás alespoň jednou v životě setkala. Protože se jedná o majetek velké hodnoty, platí pro kupní smlouvy ohledně nemovitostí přísnější zákonné požadavky.

„Opět si v katastru nemovitostí zkontrolujte, zda skutečně jednáte s majitelem. Ověřte si, jaká zatížení na nemovitosti jsou. Mohou to být věcná břemena, zástavní práva či exekuce," radí Jiří Horáček. Ověřte si také, v jakém stavu daná nemovitost je. Sice existuje odpovědnost za skryté vady, ale zjevné vady po koupi už reklamovat nemůžete. „Podrobně do předávacího protokolu zapište, v jakém je nemovitost stavu a pořiďte si fotodokumentaci," říká Jiří Horáček.

Prodávající také musí počítat se zaplacení daně. Jsou to 4% ze smluvené ceny. Pokud svůj byt prodáváte v intervalu kratším než pět let, do úvahy ještě padá daň ze zisku.

Dalším tématem Radioporadny bylo i darování nemovitosti. Poslechněte si v záznamu také odpovědní na otázky posluchačů.

autor: PRO
Spustit audio