Nálev z jehličnanů je lahodný a plný vitamínu. Příprava nemůže být jednodušší

14. leden 2025

Jehličnany jsou pro bylinkáře v zimě nejpřitažlivější. Léčivé jsou šišky, kůra, pryskyřice i jehličí.

„Nejraději sbírám šišky. Používám je i jako masážní nástroj, je to skvělé pro stimulaci celého těla. V těchto mrazivých dnech se dá velmi dobře získat pryskyřice. A nejjednodušší je udělat si lahodný nálev z jehličí,“ vypočítává bylinkářka Radka Svatošová.

Zimní jehličí je plné céčka

Zimní jehličí obsahuje podle bylinkářky Radky Svatošové více vitamínu C než v létě. Je i v kůře, ve větvičkách a podobně. Když si nasbíráte pěkné jehličí z borovice nebo i ze smrku či jedle, a uděláte si nálev, získáte velmi zdravý a lahodný nápoj. Stačí zalít hrst jehliček horkou vodou. Můžete udělat i odvar.

V případě odvaru jehličí necháte povařit. Už nemá tak lahodnou chuť, ale je silnější. V tomto případě buďte opatrnější s dávkováním.

Šišky a jehličí modřínu opadavého

„Nálev je super zimní čaj, který se v zahraničí prodává za drahé peníze jako sušené borovicové jehličí. Přitom je tak jednoduché udělat si ho doma. Na litr stačí dát hrst jehličí. A ještě lepší je limonáda. Větvičky se nechají trochu zkvasit s cukrem, přidá se citrón. Dělá se to podobně jako bezová limonáda a je to velmi lahodné,“ přidává další možnosti zpracování bylinkářka Svatošová.

Pryskyřici v zimě získáte jednoduše

Pryskyřice se dá za mrazivých dnů sbírat velmi dobře. Stačí ji špachtličkou nebo nožíkem odloupnout. Ale opatrně, abychom stromu neublížili. Je to vlastně přírodní léčivo, které si strom produkuje sám pro sebe. Působí hojivě, antibakteriálně a protibolestivě. Stejně působí na stromy i na nás. Proto se z pryskyřice vyrábějí masti a tinktury.

„Dá se s opatrností i žvýkat. Zkoušela jsem, když se mi povede najít modřínovou pryskyřici, tak si ji v puse opatrně žvýkám. Je to moc dobré a zdravé. Ale pozor na to, ať si nevytáhnete plomby ze zubů,“ směje se bylinkářka.

Jaké další využití má pryskyřice? Jak ji použít v případě zadřené třísky? Poslechněte si více v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související