Nálev z jehličnanů je lahodný a plný vitamínu. Příprava nemůže být jednodušší
Jehličnany jsou pro bylinkáře v zimě nejpřitažlivější. Léčivé jsou šišky, kůra, pryskyřice i jehličí.
„Nejraději sbírám šišky. Používám je i jako masážní nástroj, je to skvělé pro stimulaci celého těla. V těchto mrazivých dnech se dá velmi dobře získat pryskyřice. A nejjednodušší je udělat si lahodný nálev z jehličí,“ vypočítává bylinkářka Radka Svatošová.
Zimní jehličí je plné céčka
Zimní jehličí obsahuje podle bylinkářky Radky Svatošové více vitamínu C než v létě. Je i v kůře, ve větvičkách a podobně. Když si nasbíráte pěkné jehličí z borovice nebo i ze smrku či jedle, a uděláte si nálev, získáte velmi zdravý a lahodný nápoj. Stačí zalít hrst jehliček horkou vodou. Můžete udělat i odvar.
V případě odvaru jehličí necháte povařit. Už nemá tak lahodnou chuť, ale je silnější. V tomto případě buďte opatrnější s dávkováním.
„Nálev je super zimní čaj, který se v zahraničí prodává za drahé peníze jako sušené borovicové jehličí. Přitom je tak jednoduché udělat si ho doma. Na litr stačí dát hrst jehličí. A ještě lepší je limonáda. Větvičky se nechají trochu zkvasit s cukrem, přidá se citrón. Dělá se to podobně jako bezová limonáda a je to velmi lahodné,“ přidává další možnosti zpracování bylinkářka Svatošová.
Pryskyřici v zimě získáte jednoduše
Pryskyřice se dá za mrazivých dnů sbírat velmi dobře. Stačí ji špachtličkou nebo nožíkem odloupnout. Ale opatrně, abychom stromu neublížili. Je to vlastně přírodní léčivo, které si strom produkuje sám pro sebe. Působí hojivě, antibakteriálně a protibolestivě. Stejně působí na stromy i na nás. Proto se z pryskyřice vyrábějí masti a tinktury.
„Dá se s opatrností i žvýkat. Zkoušela jsem, když se mi povede najít modřínovou pryskyřici, tak si ji v puse opatrně žvýkám. Je to moc dobré a zdravé. Ale pozor na to, ať si nevytáhnete plomby ze zubů,“ směje se bylinkářka.
Jaké další využití má pryskyřice? Jak ji použít v případě zadřené třísky? Poslechněte si více v záznamu pořadu.
Související
-
Zimní fermentovaná limonáda z jehličí
Borovicové jehličí je vynikající antivirotikum s vysokým obsahem vitaminu C. Je navíc snadno dostupné, v zimě stačí setřást sníh z větví a natrhat si.
-
Bylinkařit se dá i ve sněhu. Stačí setřást sníh z borovicového jehličí
Borovicové jehličí je velmi zdravé a navíc snadno dostupné. Stačí setřást sníh z větví a natrhat si trochu jehličí do čaje nebo macerátu.
-
Máte kašel, problémy s dýchacími cestami? Zkuste rýmovník, cibuli nebo jehličí z borovice
Rýmovník je velmi užitečná pokojová květina, která se snadno pěstuje a množí. Léčivá je podle bylinkářky Radky Svatošové i vůně rýmovníku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka