Nanuky zmrzlinářky Moniky Pavlisové jsou malými uměleckými díly
Nanuk je v podstatě zmrzlina obalená čokoládou, která se prodává na dřívku. Kam se výroba nanuků posunula v průběhu let? Na to jsme se zeptali pardubické zmrzlinářky a nanukářky Moniky Pavlisové.
„Název nanuk pochází z 20. let 20. století. Jméno dostal podle eskymáckého lovce Nanuka, hlavní postavy etnografického filmu Roberta Flahertyho Nanuk, člověk primitivní z roku 1922,“ chlubí se svými teoretickým znalostmi Monika Pavlisová. Nás ale ještě mnohem víc zajímaly znalosti praktické.
Čokoláda musí křupnout
Nanuk je pro mnohé z nás příjemným letním osvěžením. Když kousnete do čokolády, měla by křupnout. A zmrzlina by rozhodně neměla být šizená. To jsou základy výroby zmrzliny na dřívku, které ctí pardubická zmrzlinářka a nanukářka Monika Pavlisová.
Studiu zmrzliny se věnuje už sedmnáct let a před pár lety se dala do výroby nanuků. V pardubické nanukárně je k vidění její doslova umělecká práce. Nejsou to jen nanuky, ale i nanukové svatební dorty, jejichž výroba vyžaduje maximální soustředění.
„Musíte odhadnout, jestli je čokoláda dostatečně mokrá, aby na tom držely přízdoby. Pokud ten okamžik propásnu, můžu si tam lepit, co chci, a bude se to jen kutálet,“ směje se Monika.
Hlavní rozdíl od cukrařiny je podle nanukářky v tom, že pracuje s mraženým. Proto celá akce vyžaduje nejen maximální soustředění, ale i rychlost a postřeh.
Související
-
Dřív neprodané zákusky rozdávala, teď do Zaječic jezdí celé Česko
Opustila jistotu stálého zaměstnání a začala podnikat v poctivé cukrařině. V Zaječicích objevila prostory a u nich stánek, kde kromě zákusků začala vyrábět i zmrzlinu.
-
Vyrobit kvalitní zmrzlinu je kumšt. Nesmí být moc ledová ani přeslazená
A také se nesmí hned rozplynout na jazyku. Na druhou stranu je pro jemnost zmrzliny velmi důležitý vzduch. Proto když děláte domácí zmrzlinu, je dobré ji dát na čtv...
-
Vyzkoušejte jednoduché recepty na lžičku podle chrudimské cukrářky
Chrudimská cukrářka Regína Gauglitz si ve své cukrárně ráda zatančí. Sladkosti které vyrábí, je potřeba rozpohybovat, i když trendem jsou stále lehčí dezerty.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.