Nanuky zmrzlinářky Moniky Pavlisové jsou malými uměleckými díly

23. červen 2022

Nanuk je v podstatě zmrzlina obalená čokoládou, která se prodává na dřívku. Kam se výroba nanuků posunula v průběhu let? Na to jsme se zeptali pardubické zmrzlinářky a nanukářky Moniky Pavlisové.

„Název nanuk pochází z 20. let 20. století. Jméno dostal podle eskymáckého lovce Nanuka, hlavní postavy etnografického filmu Roberta Flahertyho Nanuk, člověk primitivní z roku 1922,“ chlubí se svými teoretickým znalostmi Monika Pavlisová. Nás ale ještě mnohem víc zajímaly znalosti praktické.

Čokoláda musí křupnout

Nanuk je pro mnohé z nás příjemným letním osvěžením. Když kousnete do čokolády, měla by křupnout. A zmrzlina by rozhodně neměla být šizená. To jsou základy výroby zmrzliny na dřívku, které ctí pardubická zmrzlinářka a nanukářka Monika Pavlisová.

Jedlá galerie. Nanuky Moniky Pavlisové jsou malá umělecká díla

Studiu zmrzliny se věnuje už sedmnáct let a před pár lety se dala do výroby nanuků. V pardubické nanukárně je k vidění její doslova umělecká práce. Nejsou to jen nanuky, ale i nanukové svatební dorty, jejichž výroba vyžaduje maximální soustředění.

„Musíte odhadnout, jestli je čokoláda dostatečně mokrá, aby na tom držely přízdoby. Pokud ten okamžik propásnu, můžu si tam lepit, co chci, a bude se to jen kutálet,“ směje se Monika.

Hlavní rozdíl od cukrařiny je podle nanukářky v tom, že pracuje s mraženým. Proto celá akce vyžaduje nejen maximální soustředění, ale i rychlost a postřeh.

Cukrářská dílna Moniky Pavlisové
Spustit audio

Související