Napište si na papír, za co utrácíte. Jasně uvidíte, bez čeho se obejdete

19. červenec 2022

Současná vlna zdražování nutí lidi k zamyšlení nad vlastními náklady. Více přemýšlíme, co je pro nás důležité a bez čeho se naopak obejdeme. A protože co je psáno, to je dáno, napište si na papír, jak to s vašimi financemi vypadá.

„Když uvidíte ty položky na papíře, lépe se v nich vyznáte. Podívejte se, za co utratíte měsíčně nejvíc peněz. Napište si tam základní věci, které musíte za měsíc zaplatit,“ radí finanční poradce z SMS Finance Radim Frolík.

Zbytné a nezbytné výdaje

Mezi nezbytné výdaje patří platby za energie, telefon, vodu, hypotéka nebo jiná půjčka, pojistka. Dalšími nezbytnými výdaji jsou investice, kam si peníze odkládáte, tedy spoříte. Může to být stavební spoření, penzijní připojištění, atd.

Finanční poradce Radim Frolík

A pak to jsou zbytné výdaje, mezi které patří například věci, které si kupujete pro potěšení, včetně cigaret, alkoholu, uzenin, sladkostí, a podobně.

„Zbytnými výdaji mohou být částečně i pohonné hmoty, pokud používáme auto i v případě, kdy můžeme dojít pěšky nebo dojet na kole nebo elektrokoloběžce.

Má význam v dnešní době spořit? A kdy je lepší rychle splatit zbytek půjčky? Více si poslechněte v audiu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.