Napoleon I. Bonaparte. Největší vítěz a největší poražený

Byl velkou inspirací, zároveň tím nejlepším i nejhorším, hybatel dobrého a špatného a dodnes je synonymem megalomanie. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky, v mujRozhlas a v podcastových aplikacích. Napsala Tamara Pomoriški.

Bez Napoleona Bonaparta si nedokážeme představit světovou literaturu. Jeho postava je základem jednoho z největších děl, které kdy bylo napsáno, Vojny a míru. Nebyl jen v Tolstého hlavě, byli jím posedlí také Hitler a Stalin. Bez něj si nedovedeme představit moderní překreslování map a států za posledních 200 let.

Byl uprchlíkem a pak císařem, a znovu uprchlíkem a císařem. Skončil jako nejosamělejší muž na světě na místě vzdáleném tisíce kilometrů od civilizace. Hrdina a zločinec, idol a demagog, genius a blázen. Největší vítěz a největší poražený. Napoleon I. Bonaparte. 

Zítra si v Příbězích z kalendáře připomeneme výročí, na které banky vzpomínají jen nerady.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související