Nápor houbařů přidělává vrásky lesníkům. Auta blokují lesní cesty

29. září 2017

Houby rostou a houbaři berou lesy doslova útokem. Lesníci z toho ale na některých místech kraje moc radost nemají. Potíže jim způsobují hlavně špatně zaparkovaná auta. Kvůli nim se často do lesa nemůžou dostat ani správci, ani technika.

V chrudimských městských lesích se správci rozhodli řešit problém se špatně odstavenými auty tak, že na většinu důležitých cest nechali namontovat závory a přístup tak úplně zablokovali.

Byla to reakce na špatné zkušenosti, kdy si lidé moc nelámali hlavu se zákazem vjezdu a podle ředitele chrudimských městských lesů Zdeňka Odvárky také kvůli pohodlnosti často nevyužívají parkoviště, ale zajíždějí přímo do lesa, co nejblíž svému oblíbenému houbařskému místečku. „Měli by ti lidé, kteří si přijedou pro svou zábavu také přemýšlet o tom, že tam musíme pracovat a když tam stojí auta, tak nám to ztěžuje práci. Někteří si dokonce zajedou až do lesa.“

Houby se mohou sbírat všude, žádný rozdíl mezi státním nebo soukromým lesem v tomto směru neexistuje. Na houby, nebo třeba na borůvky, můžete prakticky kamkoli a vlastník musí strpět takzvané obecné užívání lesa. Zároveň ale nesmí člověk při sběru hub a jiných plodů les nijak poškodit.

Sbírat ano, prodávat ne

Zákon u nás umožňuje nasbírat vlastně libovolné množství hub, jen platí omezení, že by to mělo být pro vlastní spotřebu. Tedy není možné se hned postavit k silnici a zkusit košík hříbků někomu prodat. Pro prodej hub totiž platí přísnější pravidla, obchodník musí mít třeba osvědčení o znalosti hub, které po úspěšně splněném testu vydává hygienická stanice.

Poslední oficiální statistika ministerstva zemědělství uvádí číslo za sezónu 2015, která ale nebyla pro houbaře úplně nejlepší. Přesto si lidé odnesli domů houby v hodnotě tři a půl miliardy korun.

autor: kop
Spustit audio