Nasajte velikonoční inspiraci na pardubickém zámku

9. duben 2014

Už potřetí zažijí Pardubice Velikonoce na zámku. Navzdory kalendáři se uskuteční nejbližší neděli a pondělí. Užít by si tady měl opravdu každý.

Vznikající tradici přiblížil za organizátory ředitel Střední školy potravinářství a služeb Pardubice Zdeněk Zitko. „Je to oslava tradičních řemesel, na které se mohou prezentovat školy Pardubického kraje. Chceme, aby se návštěvníci cítili dobře. Postaráme se proto o jejich žaludky. Naším úkolem bude předvést všechno, co jsme se naučili, co učíme žáky.“

Od uzeného masa po velikonočního beránka

Gurmánům, mlsounům a milovníkům starších receptů bude patřit vnitřní malé nádvoří. Provoní ho gastronomické speciality - Boží milosti, pučálka, beránci, uzené maso, pekařské nebo cukrářské lahůdky a další laskominy. Představí se tedy školy potravinářského zaměření.

Velikonoce, kraslice (ilustrační foto)

Tradiční venkovská atmosféra

Hlavně malé děti mohou vidět živá zvířata z Lanškrouna. Kromě králíků budou na nádvoří koně nebo krávy. Atmosféru nepochybně podtrhne krojované vystoupení České besedy-TJ Sokol Kostěnice.

Loutkové divadlo představí Pedagogická škola Litomyšl. Studentky ze Svitav a pracovníci Krajské knihovny opět připraví oblíbenou velikonoční dílnu. Zájemci si mohou vyzkoušet různé techniky zdobení vajec a perníčků nebo výrobu jarních dekorací. Program doplní čtení pohádek a příběhů o Velikonocích. V grafické dílně si lidé budou moci vytvořit pohlednici s vlastní fotografií.

Tvořit se bude i v galerii, kde se budou vyučovat dekoratérské postupy úprav velikonočního stolu nebo aranžování jarního osení. Celý areál včetně vnitřních prostor ozdobí květiny.

„Chceme hlavně dětem ukázat řemesla, aby nechtěly být jen manažery a pojišťovacími agenty, ale aby mohly ukázat, že něco umějí. Mladá generace je schopná vyrábět věci jako naši dědečkové, babičky a mistři řemesel,“ řekl Zitko.

Vánoce na zámku začínají v neděli ve 13 hodin a končí až v pondělí v 15 hodin. Neděle je připravená pro rodiny s dětmi, pondělí pak pro školní výpravy. Už loni přišlo na akci hodně lidí a organizátoři doufají v pokračování vznikající tradice.

autor: MAL
Spustit audio