Naše děti stále více doplácejí na nedostatek pohybu, varují fyzioterapeuti

11. leden 2018

Vadné držení těla, ortopedické a dechové potíže, bolesti hlavy, ploché nohy. Tyto potíže se vyskytují stále častěji už u dětí předškolního věku. Jednoznačně za to může nedostatek pohybu.

Dnes je pohybová chudost. Děti už neskotačí po ulicích, nelezou po stromech, jako to bylo dřív. Vozíme je všude auty, bojíme se o jejich bezpečnost. Přitom u dětí je přirozený pohyb velmi důležitý. A úplně nejdůležitější je motivace. Najít pro ně pohyb, který je bude bavit.

„Děti prosedí dlouhý čas ve škole, poté sedí doma u počítače. Dát ruce nahoru a podívat se vzůru, to je pohyb, který dnešní děti skoro neznají,“ shodují se pardubičtí fyzioterapeuti Ilona a Radek Baťovi.

Špatné dýchání u dětí

S nedostatkem pohybu souvisí i špatné dýchání u dětí. „Když se nehýbeme, nedochází k očistě dýchacích cest, a proto se začínají rozvíjet respirační onemocnění, která následně přecházejí do chronických stavů,“ varuje Ilona Baťová.

Každý pohyb je dobrý

Chůze je nejpřirozenější pohyb. A klidně může být ostřejší. Je ale důležité, abychom u tohoto pohybu byli stále schopni mluvit, ne jen lapat po dechu. I plavání a další sporty jsou vhodné. Důležité je být aktivní. „Na mnoha sportovních aktivitách bychom našli určité nešvary, které zatěžují příliš některou část těla, ale vždy je to lepší, než nedělat nic,“ dodává Radek Baťa.

Čtěte takéDětem chybí pravidelný sport. Vadné držení těla trápí téměř každé druhé, ukazuje studie

Ploché nohy souvisí opět s nedostatkem fyzické aktivity. Děti rostou, kloubní aparát je kvůli nedostatku pohybu uvolněný, nožní klenba rostoucí tělo neunese a padá.

Ve své praxi se manželé Baťovi setkali také s diagnózou těžké ploché nohy u dvanáctiletého chlapce.  „V tomto případě mělo dojít k operačnímu řešení, které se ale nakonec nekonalo. Chlapec i jeho rodiče natolik zapracovali na cvičení, na protahování, a celkovém vyladění organismu, takže se nakonec povedlo nohu uchránit od operace, a vše vyladit,“ popisuje Ilona Baťová.

Fyzioterapeut hledá příčinu bolesti

Problémy pohybového aparátu se nedají přesně vyčíst z rentgenu nebo z jiného vyšetření. Případy, které mnohdy vypadají na snímku dramaticky, nemusí skončit zákonitě na operačním stole.

„Například ostrá bolest v rameni nemusí vycházet jen z ramene. Za jeho problémy může být zodpovědná například krční páteř. Pokud fyzioterapeut s pacientem na tomto místě zapracuje, mohou potíže ustoupit bez radikálního řešení. Vždy je potřeba sledovat tělo jako celek a zjistit, kde je příčina bolesti, která může být od místa bolesti velmi vzdálená,“ uzavírá Radek Baťa.

Spustit audio