Nástrahy distanční výuky: Jak dětem poradit s češtinou?

Od jara roku 2020 řeší řada rodičů asi více než obvykle znalost českého jazyka a pravopisu. Distanční výuka odhalila, jak velké rezervy nejen děti můžou mít. Redaktorce Šárce Rusnákové to potvrdila lektorka češtiny a pravopisu Eva Suchomelová a přidala i rady, jak na to.

Co dokáže čárka...

Distanční výuka odhalila řadu neznalostí nejenom u dětí, ale i u rodičů. V seriálu odpovíme na otázky, jak znalost českého jazyka a pravopisu psaní ovlivňuje textových zpráv, jak jsou na tom současné děti s pravopisem, jaký trapas můžete způsobit špatně napsanou čárkou, i jak dětem pomoct.

Zrychlená doba, esemesky, e-maily i komunikace přes chaty a sociální sítě způsobily, že naše děti často ani neumějí napsat správně větu. Působí zkratky, které se běžně v esemeskách skutečně používají, negativně? Bude nadále nutné, aby byl náš jazyk pestrý, a tím pádem i komplikovaný, když už se dnes mnohá slova dají nahradit v písemné komunikaci zkratkami nebo smajlíky?

Pravopis je jako sval, když ho necvičíte, slábne...
Eva Suchomelová, lektorka češtiny a pravopisu

Umět správně česky a uspět ve škole v předmětu Český jazyk skutečně neznamená jen pilovat pravopis. V souvislosti s distanční výukou i řada rodičů zjistila, že mají děti problém chápat svůj rodný jazyk v jeho základech, například, že součástí každé věty je sloveso. Jak se jsme se dozvěděli od lektorky češtiny a pravopisu Evy Suchomelové, pomoci mohou například nenáviděné slohové úlohy a schopnost napsat si jejich osnovu.

Čárka, nečárka…

Rodiče svým dětem s distanční výukou pomáhají a tak možná sami zjistili, že toho sami dost zapomněli. Teorie jazyka není velká zábava, pokusíme se tedy poradit, jak zařídit, aby tomu tak nebylo. A jaký trapas můžeme způsobit, když špatně napíšeme čárku ve větě?

Jak řekla redaktorce Šárce Rusnákové lektorka češtiny Eva Suchomelová, zajít se poradit za nějakým odborníkem nebo se přihlásit na kurz pravopisu vůbec není ostuda. Naopak. 

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.