Nebudu mít na čem hospodařit, říká statkář, na jehož poli povede D35

13. duben 2017

Zatímco na úseku mezi Opatovicemi nad Labem a Ostrovem se zanedlouho pustí do práce archeologové, další části dálnice D35 jsou zatím jenom na papíře. U úseku kolem Vysokého Mýta se už pomalu blíží doba výkupu pozemků. Majitelé některých parcel s tím nesouhlasí a své emoce neskrývají.

„Tohle neobhájíte. Měli jste poslat všechny plány, ne jenom polovičku. Stačí podat malíček a utrhnete celou ruku,“ diskutoval s projektanty nad plány nové dálnice jeden z účastníků takzvaných informačních dnů. Ty mají veřejnost seznámit s nejrůznějšími detaily. Především kudy dálnice povede a jaké pozemky tak bude třeba vykoupit.

„Ten pozemek tady mám vcelku, má asi 33 hektarů, bude rozdělen tak, že ta zadní část převažující směrem na západ, bude pro mě nepřístupná. Nejhorší je, že část půdy úplně vypadne ze zemědělského užívání,“ říká farmář Jiří Zedníček, který v okolí Vysokého Mýta hospodaří.

Plánovaná dálnice a silniční přivaděč mu pozemek rozdělí na tři malé díly. Do výkupů pozemků ještě nějaký čas zbývá, stát tak má prostor se s jednotlivými vlastníky parcel domluvit.

„Dokumentace byla podána na stavební úřad asi před čtrnácti dny a probíhá územní řízení. Netroufám si odhadovat, jak dlouho bude probíhat, jestli je úplná, jestli tam něco nebude chybět, jestli se nebude přerušovat, ale až proběhne a bude vydáno, tak se začne vyjednávat právě s majiteli pozemků, budou dostávat už konkrétní nabídky na odkup,“ říká nezávislý starosta Mýta František Jiraský.

Pozemky není za co vyměnit

Statkář Jiří Zedníček ale s prodejem svých pozemků nesouhlasí. Neměl by pak totiž na čem hospodařit: „Já můžu souhlasit jedině za té okolnosti, že mi v předstihu bude vyčleněna zemědělská půda v rozsahu, která tady bude zrušena, kterou nebudu moct zemědělsky využívat. Na druhé straně by v tom měla být i vykompenzována určitá újma, protože tady byly vklady na zhodnocení půdy za posledních 25 let, co na tom hospodařím.“

Podle starosty Františka Jiraského by ale směna polností mohla být problém. Stát prý v blízkém okolí Mýta žádné pozemky nemá. Přesto doufá, že se vše podaří vyřešit rychle a že stavba dálnice začne co nejdřív.

Čtěte také

„Pro nás je ta dálnice hodně důležitá, protože v současné době nám silnice 35 dělí město na dvě části. Jakýkoliv přesun přes tu bariéru kromě toho, že je časově náročný, je hlavně rizikový. V posledních dnech tady zase došlo k několika nehodám i s těžkým zraněným,“ dodal Jiraský.

Městem denně projede víc než 20 tisíc vozidel a dálnice by tak pro něj znamenala velkou úlevu.

autor: zen
Spustit audio