Nečekejte, až vám děti rozboří barák. Máme pro vás tipy, jak je zabavit

14. červenec 2016

Děti jsou zvídavé a když se nudí, tak prostě zlobí. Nedopusťte to. Tvořivost vás i vaše děti zavede do světa jiného myšlení, kde prožijete úžasné pocity a čas poběží úplně jinak. Pár tvořivých tipů nám nabídla Eva Mašínová, která maluje na hedvábí, vytváří šperky, keramiku i mandaly.

Vytvořte s dětmi jednoduchou koláž

Každý má doma různé časopisy a letáky. Pokud už dítě umí vystřihovat, je to ideální činnost pro něj. Určitě si najde obrázky, které se mu líbí a něco mu říkají. Pak už stačí je jen vystřihnout, nalepit na čtvrtku a různě je sestavovat. Když si pak najdete čas a prohlédnete si, co vaše dítě vytvořilo, poznáte podle toho přesně, co se vaší ratolesti honí v hlavě, na co myslí. A když budete tvořit společně, můžete do koláže začlenit třeba zážitky z prázdninové dovolené.

Starší děti dokážou takto vytvořit i celou knihu komiksů. Podle zkušeností Evy Mašínové dávají děti do této výtvarné práce hodně svých myšlenek, a vy se tak o nich dozvíte i to, co by vám ani neřekly.


Mandaly
Mandala je kruhový obrázek, který má svůj střed a okolí. Využívá se terapeuticky i dekorativně. Tvar, který tím, že se vybarví a propracuje, působí velmi hezky a pestře. A baví to děti i dospělé.

Novinky – různé raznice a razítka

Těmito raznicemi se vysekávají různé tvary, ze kterých se dají sestavovat nejrůznější vzory. Tvary se dají vystřihovat vzorovými nůžkami a pak se různě skládají, kombinují a lepí. Taková raznice je asi stokorunovou záležitostí, ale vydrží dlouho a děti si ozdobí mnoho věcí. A mají spoustu tvořivých nápadů, jaké tvary zkombinovat. Stačí je motivovat. Třeba uděláte přání pro babičku. Dá se tvořit ze všeho, co je kolem nás. Dětská představivost je mnohem bohatší, než u dospěláků.

Mandala malovaná na hedvábí

Antistresové omalovánky nejen pro děti

Novinky se dají najít i ve světě klasických omalovánek. Existují omalovánky, které dokážou uklidnit. Vycházejí z toho, že když člověk kreslí různé linie, tak se uklidňuje a mozek se naladí na jinou frekvenci. K dostání jsou obrázky, které mají uvnitř strukturu z květin, vlnovek nebo čárek. Ty se potom vymalovávají. Antistresové omalovánky najdete dnes už na různých tvořivých webech, kde jsou zdarma ke stažení.

autor: jsl
Spustit audio