Necelá polovina obyvatel Pardubicka by si přála obnovu a modernizaci spalovny v Rybitví

30. srpen 2012

Lidé z Rybitví na Pardubicku už několik let bojují proti tomu, aby jim nedaleko za domy fungovala obří spalovna nebezpečného odpadu. Nelíbí se jim, že by soukromá firma likvidovala v jejich blízkosti desítky tisíc tun toxických chemikálií ročně. Petici proti spalovně podepsalo na 50 tisíc lidí. Nicméně podle předvolebního průzkumu ppm factum pro Český rozhlas téměř polovina obyvatel kraje spuštění spalovny podporuje, pokud splní přísné ekologické limity.

Názory lidí na spuštění spalovny nebezpečného odpadu se v Rybitví liší.

„Já si myslím, že spalovna někde být musí. Je pravda, že větry od nás jdou spíš na druhou stranu na Srnojedy, takže Rybitví by zase tak moc zasažené spalovnou nebylo,“ říká jedna místních obyvatelek.

„Všechny záruky, které provozovatelé spalovny dávají, tak potom stoprocentně nesplní a dojde ke zhoršení životního prostředí,“ oponuje další.

Malá obec u východočeských Pardubic s patnácti stovkami obyvatel bojuje proti spalování desítek tisíc tun chemikálií už několik let.

K zatím nevyužité velké hale spalovny je to z Rybitví asi 800 metrů po úzké silnici. Před zavřenými vjezdovými vraty stojí starosta obce Radim Voltr, který radnici vládne jako nezávislý.

Čtěte také

„Jsme na místě stávající spalovny, která tu byla zřízena ještě firmou Synthesia, kterou v roce 2004 odkoupila firma AVE CZ. V současné době tady provoz nejede, protože provoz spalovny byl na základě vyjádření orgánů životního prostředí pozastaven s tím, že nesplňoval emisní limity. Proto Synthesia provoz dočasně zastavila a prodala to firmě AVE CZ,“ popisuje starosta.

Nový majitel, česko-rakouská firma AVE CZ, naopak plánoval, že spalovnu zmodernizuje a bude v ní pracovat s ještě větším objemem chemikálií.

„Narazili na problém, že v územním plánu obce Rybitví nebylo uvažováno se spalovnou. Územní plán obce, který byl schválen v dubnu 2010, zakázal tady jakékoliv spalování,“ vysvětluje Radim Voltr.

Jenže firma územní plán zpochybnila u Nejvyššího správního soudu, který jí dal vloni zapravdu. Na tahu je proto teď znovu obec, která musí dobře zdůvodnit, proč ve svém okolí spalovnu nechce.

„Na základě toho my jsme ke konci roku požádali odbor územního plánování magistrátu Pardubice o zpracování této změny. V současné době se na tom pracuje,“ dodává starosta Rybitví.

Proti spalovně jsou Pardubice i krajský úřad

Primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková z SNK-ED snahy Rybitví podporuje.

„Město jako takové se k tomu vyjadřuje pouze díky odboru hlavního architekta, což je zpracovatel územního plánu pro obec Rybitví. Já se opravdu domnívám, že spalovna nebezpečného odpadu v blízkosti tak hustě osídlené aglomerace není z hlediska bezpečnosti tím pravým ořechovým,“ říká.

Z toho má obavy i Pardubický kraj. Náměstek hejtmana Jan Tichý z ČSSD míní, že v případě havárie by místní obyvatelé mohli být ohroženi.

Projednávání vlivu spalovny na životní prostředí v pardubické ČEZ Aréně

„Není možné zabezpečit dostatečně ochranu obyvatel před případnými haváriemi, což se nakonec ukázalo v poslední době, kdy došlo k výbuchu v Semtíně a kdy občané byli varování po 40 minutách. Přičemž spalovna má takový režim, že by bylo potřeba obyvatele varovat do 30 vteřin,“ podotýká Tichý.

Investor obyvatele ujišťuje, že provoz spalovny splní veškeré ekologické předpisy. Místní lidé ale po zkušenostech s nedalekou chemičkou Synthesia tomu příliš nevěří. A bojí se, že přes obec se povalí do spalovny kamiony.

„Vadila by každému, i když my bychom na tom nebyli nejhůř, protože převládající větry jsou skutečně na Pardubice. Ale stejně je to velmi nepříjemné, už jenom to pomyšlení na zvýšení dopravy.“

Firma už ale do svých plánů investovala peníze a modernizace spalovny se nevzdává.

Specifické otázky kraje - Pardubický kraj

Tento průzkum zachycuje aktuální volební preference, od kterých se výsledky říjnových voleb mohou i výrazně lišit.

Předvolební speciál s Martinem Veselovským z Pardubic vysílá Radiožurnál dnes po 17. hodině. Videopřenos můžete sledovat na našem webu Zprávy.rozhlas.cz.

autor: pbe
Spustit audio