Nechcete se dočkat prázdných úlů? Zabojujte proti varoáze. Teď je správná doba

14. říjen 2021

Varoáza kosí včelstva, proto je nejvyšší čas zahájit preventivní léčení. Včelaři by ho měli provádět minimálně osmkrát ročně, v říjnu je ideální doba začít.

„Už v září je dobré vkládat do úlu kyselinu mravenčí. A teď v říjnu se dělají první léčebné zásahy tzv. fumigací. Ta se musí provést do konce listopadu ještě třikrát. Pokud to včelaři podcení, mohou se v lednu dočkat prázdných úlů,“ varuje pardubický včelař Evžen Báchor.

Varoáza přišla v 80. letech z Indie

Varoáza je roztoč, který přenáší na včely viry. V současnosti je těchto virů podle Evžena Báchora více než dvacet druhů. Stav včelstev se velmi zhoršuje, včely jsou slabé.  Všechno začalo v 80. letech, kdy do Čech dorazila tato nemoc z Indie. Roztoč varoáza decimuje celá včelstva, vysiluje včely, vysává z nich jejich podkožní tuk a pumpuje do nich viry. Množí se na zárodcích, proto se včely rodí poškozené, jsou bez křídel nebo celé černé, spálené. Proto je tak důležitá preventivní léčba.

„Včelaři říkají, že nechtějí používat na včely tvrdou chemii. To se mi zdá ale velmi úsměvné. Fumigace probíhá tak, že na papírový knot kápnete tři kapičky účinné látky, knot se zapálí a v úlu se vytvoří aerosol. Po dvaceti minutách se prostor v úlu vyvětrá. Tak jakápak tvrdá chemie,“ diví se včelař Báchor.

Rozdělte se o med se včelami

Neberte včelám všechen med. Cukr jim na zimu nestačí, potřebují živiny, které jsou obsaženy právě v medu. A jak to v úle funguje?

Ve včelstvu jsou dva druhy včel. Krátkověké letní a dlouhověké zimní, které se rodí od srpna do září. A právě zimní včely musí přežít celou zimu. Proto je potřeba udělat pro ně zásoby na zimu už v polovině srpna. Musí se nakrmit nejen cukrem, ale i vlastním medem.

„Já včelám ponechávám 10 – 15 kg medu a k tomu přidávám 15 kg cukerného roztoku na jedno včelstvo.  Včely potřebují med jako my, jsou tam minerální látky, vitamíny. Cukrovou zásobu mají jen jako palivo, energetickou záležitost, aby si mohly v zimě topit. Na celou zimu tedy potřebují včelaři minimálně třicet kilogramů zásob na jedno včelstvo,“ uzavírá včelař Evžen Báchor.

V čem je kouzlo propolisu? A proč používat včelí produkty v této na viry bohaté době? Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio

Související