Nechci úplně přestat sportovat, ale už jen s mojí skvělou rodinou, směje se Eva Vrabcová Nývltová

25. únor 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:55 Rozhovor s běžkyní Evou Vrabcovou Nývltovou
  • 05:56 Tanečnice Veronika Lálová na karnevalu v Riu
  • 10:43 Módní trendy s návrhářkou Jitkou Šedovou
  • 15:04 Seriál o mýtech zdravého stravování s Hanou Stříteckou
  • 19:33 Co dělat, aby nás záda nebolela, poradí Silvie Šidáková
  • 24:18 Cvičitelka jógy Gabriela Bašková a důvody, proč cvičit
  • 28:46 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku

Atletka, maratónkyně a bývalá běžkyně na lyžích Eva Vrabcová Nývltová se zúčastnila pěti olympiád, je držitelkou řady medailí. A v těchto dnech oznámila, že v 37 letech končí svoji sportovní kariéru.
Ano, je to tady. I když těch 37 let není zase tolik, někdo třeba končí s maratonem klidně až v padesáti letech. Naopak, třeba kolem 36 let věky ty nejlepší závodnice teprve vyhrávají ty největší závody.

Manžel za mnou stojí v dobrém i ve zlém. Ten by měl mít svatozář, protože to se mnou není úplně jednoduché. Jemu patří největší dík.

Eva Vrabcová Nývltová, běžkyně

Ale tím, co už mám za sebou, protože samozřejmě i má lyžařská kariéra nějaké neduhy na těle zanechala, tedy ve vrcholovém sportu jsem už spoustu let, takže se to už dalo očekávat.

Čtěte také

Určitě ale budete dál běhat rekreačně a také na lyže si vyrazíte.
Opravdu si nedokážu představit, že bych přestala úplně sportovat. Když si některý den nemohu jít zaběhnout nebo zacvičit, tak jsem pak nepříjemná a protivná, protože ty endorfiny prostě člověku chybí. Takže se stále snažím, když to zdraví umožňuje, nějakým způsobem hýbat.

S lyžemi je to už horší. Protože jsem třeba předpokládala, že pojedu v zimě celou sezónu celou sérii dálkových závodů Ski Classics, ale bohužel před jedněmi závody jsem skončila v teplotách a pak jsme si to předávali celá rodina.

Dcera Adélka je vaše největší životní radost?

Čtěte také

Mám štěstí, že moje rodina je tak úžasná. Manžel za mnou stojí v dobrém i ve zlém. Ten by měl mít minimálně jednu svatozář, protože to se mnou není úplně jednoduché, vrcholoví sportovci mají své neduhy. Jemu patří ten největší dík.

Je pravda, že nemáme čas na nějakou romantiku nebo nějaké oslavy, i když jsem si přála udělat nějakou závěrečnou párty. Ale zase dcera Adélka nám to všechno vrací. Teď je to nejhezčí, protože už začíná chodit do školky, začíná plavat, jezdí na kole, už i na běžkách stála.

Chcete dál pracovat jako trenérka?

Čtěte také

Doufám, že se v tom nějakým způsobem uchytím, ale teď je pro mne všechno nové. Za ta léta sportování znám jen trénink a školu, teď se značím dostat do toho trénování a zjišťuji, jak se funguje v kanceláři a jaké jsou tady všechny povinnosti.

Jak vypadá u vás takový obyčejný víkend?
To je nyní pro nás v uvozovkách největší problém, protože najednou je volný čas a my s ním neumíme naložit. Když bylo teď škaredé počasí, tak jsme jeli na návštěvu nebo jsme jen tak odpočívali. Ale už se moc těším, že vyrazíme někam na výlety.

Jet na nějaké hrady a zámky, udělat si s rodinou parádní výlet na kolech. A nejvíc se těším na Velikonoce.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související