Nehty nevydrží všechno, zachránit je může manikúra

8. únor 2018

Manikúra je péče nejen o nehty, ale o ruku až po loket. Už v dávných dobách si dámy upravovaly ruce, a tím přitahovaly pozornost svého okolí. Teď v zimním období bychom si měli dopřát zahřívající a vyživující zábaly na ruce.

V chladném počasí je dobré pečovat nejen o nehty, ale o ruce jako takové. Používá se například zábal se zázvorem, který zahřívá a prokrvuje. Jak to funguje? „Upravíme nehty, poté ruce zabalíme, vložíme do termorukavic, a na závěr uděláme masáž. Je to stejné jako s péčí o obličej a velmi příjemné, říká pardubická manikérka Eva Vondráčková.

Jen krém na ruce nestačí

Každému z nás nedala příroda do vínku kvalitní nehty. Mají různou kvalitu, podobně jako vlasy. Teď v zimě se nehty loupou, lámou a štěpí. Proto se používají různé výživy pro různé typy nehtů – měkké, tvrdé, loupavé, rýhované.

Čtěte takéPřirozené a šetrně upravené. Takové nehty teď frčí

Zkušená manikérka zjistí, která výživa je pro daný nehet vhodná, a tu aplikuje. I doma by měl klient používat tuto výživu na nehty a pravidelně ji používat.

Nehty se nestříhají, ale pilují

Největší chybou je, že nehty na rukou stříháme. Neměly by se stříhat, ale pilovat. A to jen jedním směrem, nikoliv sem a tam. Manikérka si nehet chytí palcem a ukazovákem a nehet piluje jen jedním směrem.

Nehet se skládá ze tří vrstev – nehtové ploténky, lůžka a kořene. Ten kořen tvoří právě kůžička, která se v žádném případě nestříhá, ale jen jemně zatlačuje. Čím více kůžičku stříháme, tím je pak tvrdší a dochází k praskání a záděrám.

Jak zabránit záděrám

Pokud odkryjete nehtový kořen tím, že ustřihnete kůžičku, může se vám tam dostat nečistota a zanítí se to. Pak vznikají nepříjemné záděry. Může pomoct mast, která se nanese na nehtovou kůžičku a promasíruje se nehtový kořen. Tím dojde k prokrvení a ke správnému růstu nehtu,“ radí Eva Vondráčková.

A to není všechno. Po masáži nehtového kořene se použije olejíček, který zafixuje krém, a všechno se vstřebá do nehtové kůžičky.

Spustit audio