Nejdřív pod řízky, pak do popelnice. Litomyšl začíná třídit tuky a oleje

10. červenec 2019 07:45

Na některých místech v Litomyšli budou mít lidé už v příštích několika týdnech možnost odevzdat použitý olej a tuky. Radnice oslovila soukromou firmu, která na to dodá kontejnery a postará se i o likvidaci mastného odpadu. Lidé si o tuto možnost řekli sami.

„Město dlouhodobě podporuje třídění a taky kolem toho panuje komunikace s občany, co by chtěli vylepšit a podobně. Na základě této zpětné vazby došlo třeba k rozšíření kontejnerové sítě u vlakového nádraží a lidi se hodně ptali na to, proč nejsou ve městě nádoby na olej,“ říká mluvčí radnice Michele Vojáček.

Teď budou mít lidé možnost odevzdat olej hned na pěti místech. „Bude to u obchodních domů Albert, Billa, Penny Market a na sídlišti 17. listopadu a Komenského náměstí,“ říká Vojáček.

Do kontejneru patří jedlé oleje a tuky, motorové oleje ne

Při odevzdávání použitých tuků by lidé podle něj měli dodržovat jednoduché instrukce. „Dají ho tam v plastové nádobě, přefiltrovaný, bez zbytků organických potravin. Takže když někdo usmaží řízek, tak aby to přefiltroval, dá to tam v láhvi a tím to končí. Pak bude probíhat svoz.“ 

Třídění oleje uleví i místní čistírně odpadních vod. „Doposud se tohoto odpadu mohli lidé zbavovat například ve sběrném dvoře, ale někteří lidé to lili do kanálu, což samozřejmě není ekologické a není to dobré ani pro čističku odpadních vod,“ uzavírá mluvčí.

A protože kontejnery i jejich svoz zajistí soukromá firma, nezaplatí město za třídění oleje ani korunu.

Spustit audio

Související