Nejdůležitější pro rozvoj dítěte je přítomnost druhých

13. září 2017

Do jednoho roku věku se vyvíjí důvěra v okolní svět. Proto je dobré, aby mělo děcko jednu hlavní osobu, která o něj pečuje, ať už je to matka, otec, nebo někdo z prarodičů.

V pozdějším věku se postupně začleňuje do rodinného prostředí, kdy společně strávené chvíle jsou pro vývoj to nejdůležitější. Investovaný čas do dětí se nám v budoucnu v dobrém vrátí.

Jakmile se batole začne převracet z boku na bok, dejte mu prostor. Neukládejte ho do křesílek, autosedaček, ani do ohrádek nebo kolíbek. Dobře uděláte, když ho dáte na podložku na zem, do prostoru plného hraček, aby se mohlo za nimi otáčet, později si kleknout a lézt.

Navázání sociálního kontaktu je také důležité. Už od dvou měsíců se dokáží děti usmívat, proto když jim budete zpívat nebo si s nimi povídat, dají vám s potěšením najevo, že se jim to líbí. Nezapomeňte na leporela a knížky s pevnými deskami. Prohlížení jednoduchých a pestře barevných obrázků také přispěje k lepšímu psychickému rozvoji.

Odměny a tresty

Zařiďme věci tak, aby je dítě dělalo správně a jsme my ho mohli pochválit. Nedopusťme, aby je udělalo špatně a my ho za to museli potrestat. „Slova psychologa a autora odborné literatury Zdeňka Matějčka naznačují, že je vždy lepší, využít pozitivní motivaci. Abyste věděli jak na to, zkuste se začíst do knih Po dobrém nebo po zlém? nebo Co, kdy a jak ve výchově dětí. Pochvaly by určitě měly převažovat. Než se rozhodnete někoho potrestat, napočítejte si do deseti a zkuste tak zvaně vychladnout. Potom se snažte s dítětem v klidu domluvit a vysvětlit mu, co se stalo, co bylo špatně a jak by se mělo příště lépe zachovat,“ doporučuje Stanislava Bydžovská.

Mluvte s pedagogy

„S novým školským zákonem mají děti povinnou roční předškolní docházku. Jako rodiče bychom měli u našich předškoláků sledovat školní zralost, ale ne vždy na to sami stačíme. Pokud pedagogové zjistí nějaké nedostatky, problémy, měli by vás na ně upozornit. Vy se jich naopak nebojte zeptat. Pokud ratolest pokulhává za svými vrstevníky, poraďte se s dětským lékařem a v pedagogicko psychologické poradně, kde vám nabídnou odborné vyšetření,“ dodává Bydžovská.

autor: RIH
Spustit audio