Nejedete o prázdninách na hory? Vydejte se s dětmi v Pardubicích na zvířecí okruh

13. únor 2020

Ne každý se o jarních prázdninách dostane s dětmi na hory. Ale ani v Pardubicích není nuda. Pokud máte rádi zvířata, udělejte si zvířecí okruh. Začněte na Pernštýnském náměstí návštěvou Mázhausu, pak pokračujte do Domu u Jonáše. Nakonec se vydejte k Chrudimce, která vás zavede do Natura Parku.

V Mázhausu Pardubice si momentálně můžete prohlédnout unikátní snímky přírody a zvířat. Dům čp. 3 je doslova nalepený na radnici, má šedozelenou fasádu a zdobí ho freska svatého Václava. A víte, k čemu v historii mázhausy sloužily?

Tyto rozměrné místnosti zabíraly celou přední část přízemí patrových gotických nebo renesančních měšťanských domů. Tyto prostory se kdysi užívaly hlavně k výčepu piva nebo k provozování obchodu či řemesla.

Gekon s jazykem až na víčku

„V Mázhausu Pardubice máme ty nejlepší snímky, které bodovaly na soutěži Czech Nature Photo 2019. Jsou tam i velmi kuriózní fotografie, některé až dech beroucí. Děti určitě zaujmou. Ta zvířata jsou zachycena v neočekávaných momentech. Máme tu například gekona, který si jazykem čistí své průhledné oční víčko,“ popisuje výstavu Michaela Vápeníková z Turistického informačního centra Pardubice. 

Zvířata v podání ilustrátora Šaška

Další vzácnou stavební památkou na Pernštýnském náměstí je Dům u Jonáše, kde sídlí Východočeská galerie. A právě tam se můžete zajít podívat na výstavu ilustrátorské tvorby osobitého výtvarníka Miroslava Šaška. Proslul jako autor jedinečné řady THIS IS… což je osmnáct ilustrovaných průvodců světovými velkoměsty. Prostřednictvím velkých obrázků, koláží, drobných zachytil atmosféru, kouzlo, památky i obyčejné příběhy obyvatel měst.

„Malé návštěvníky ale určitě zaujmou i osobité obrázky zvířat Miroslava Šaška. Navíc uprostřed galerie je herna, kde si děti sednou na polštářky, čtou si knížky a pracují s modely. Z této výstavy jsem nadšená,“ pochvaluje si Michaela Vápeníková.

Za živými zvířaty do Natura parku

Zvířecí procházku můžete završit pěším výletem kolem Chrudimky. Řeka vás dovede do Natura Parku Pardubice.

„Je to budova z přírodních materiálů, která je velmi unikátní. Mají tam i jednu velkou místnost se zvířaty v teráriích, včetně králíčků a dalších domácích mazlíčků. Celý areál má svoje vlastní infocentrum s velmi příjemným zázemím,“ popisuje Michaela Vápeníková.

V Natura Parku Pardubice pořádají různé programy pro děti spojené s přírodou, a také cestovatelské přednášky a výtvarné kurzy. V těchto dnech si tam děti mohou zahrát hru, která se jmenuje Hra za paní zimou pro předškoláky.

23. února přijďte s dětmi na workshop starých řemesel. Vyzkoušíte si filcování, paličkování, drátkování, předení, drhání, tkaní nebo výrobu svíček. Začátek je v 15 hodin.

Spustit audio

Související