Nejen jezera či sauny, ale i světový design a golf na sněhu. Na cestách s Petrem Voldánem po Finsku

Ani v posledním březnovém vydání pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" - neopustíme letošní tradici - opět budete cestovat jen se mnou. A vypravíme se do Finska. Také tentokrát uslyšíte veřejnou nahrávku pořadu, kterou jsme pořídili ve spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové a kavárnou v jejich unikátním prostoru. 

Sešlo se v něm znovu velké množství milovníků cestování a zároveň i příznivců našich rozhlasových pořadů. Pochopitelně nechyběly ani předměty z mého cestovního kufříku. Finsko, spojované u nás hlavně se zimou, nabízí spoustu zajímavostí a je lákavým turistickým cílem.

Nejen jezera a sauny

Země tisíců jezer - a je jich údajně víc než 180 tisíc je u nás asi známá ještě vášní pro všechno, co je spojené se saunami.

Čtěte také

A když přidáme povědomí o finském hokejovém mistrovství a opěvovanou severskou přírodou, jsou povětšině asi naše představy o Finsku u konce.

Ale i když jsou sauny tématem zdánlivě "obyčejným" a má ji u nás i hodně lidí doma, ty finské jsou přece jen zvláštní. Proto se jim v pořadu "Na cestách" věnuji docela podrobně - ovšem z pohledu saun výjimečných, nezvyklých, zkrátka unikátních. A tak vás zavedu do největší kouřové sauny na světě, do sauny prezidentské i ledové a připomenu i unikátní finskou saunu v lanovce.

Světoznámý design i golf (na sněhu)

Finský design je už legendární. Kdo se na sever Evropy vydá, setkává se s ním vlastně na každém kroku a vlastně tak nějak mimoděk. Finové si na jednoduché, promyšlené a funkční předměty kolem sebe potrpí. Cestovatelský kufřík tentokrát ukrýval ikonickou vázu jako příklad designérské invence světoznámé osobnosti.

Pod návrhem vázy Savoy je podepsán architekt a designér Alvar Aalto. Ale nejen o něm si víc povíme v pokračování rozhlasového pořadu "Na cestách". Ve Finsku se totiž například hraje i golf - ovšem s oranžovými míčky a na sněhu. Mimochodem, v zemi vynalezli i Nordic walking (severskou chůzi se speciálními holemi).

Co spojuje holínky a telefon?

Při veřejné nahrávce talk show "Na cestách" jsem účastníkům v Kavárně Muzea východních Čech ukázal i holínky a mobilní telefon. Obojí k Finsku patří.

Tím spíš, když si připomeneme, že známá firma Nokia původně začínala jako papírna a poté vyráběla galoše, pneumatiky a kabely. S telefony pak přišel do mnoha rodin zaměstnanců firmy (jako držitelů prudce zhodnocených akcií) velký majetek.

Zetor a stopa Zátopkových

Čtěte také

Rozhlasové cestování po Finsku nevynechá ani české stopy. A že jich tam je. Třeba v podobě desítek tisíc traktorů Zetor, které do země dovážíme už od roku 1947. Zetor je ve Finsku dokonce synonymem pro slovo traktor. Proto možná až tolik nepřekvapí, že v Helsinkách můžete navštívit i populární restauraci "Zetor". Jak vypadá - to se dozvíte na rozhlasových vlnách.

Tak jako vám přiblížím neuvěřitelnou popularitu manželů Zátopkových mezi Finy. Olympijští vítězové se zasloužili po roce 1952, kdy ohromili v Helsinkách ve svých disciplínách i celý sportovní svět, o snad největší propagaci naší země ve Finsku. Při cestě do země je tak stadion častým cílem turistů nejen od nás.

Komáři, houby i dortík, co má svátek

I to jsou témata, o kterých vám povím při další rozhlasové cestovatelské výpravě. Všechno to totiž k Finsku také patří. Jak? Dozvíte se, když si v pondělí 27. března naladíte jako obvykle po 18. hodině Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice, případně si pořad "Na cestách s Petrem Voldánem" najdete v rozhlasovém archivu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související