Nejezděte s batolaty k moři! Riskujete melanom, varuje kožní lékařka

2. červen 2022

Rodiče by měly své děti do tří let důsledně chránit před sluncem. Podle kožní lékařky Zuzany Nevoralové je naprosto nevhodné jezdit s nimi  k moři. A vysvětluje důvody.

„Spálení kůže sluncem v dětství je hlavním faktorem rozvinutí toho nejzhoubnějšího nádoru melanomu v dospělosti. Proto důrazně varuji před létáním k moři s tak malými dětmi,“ vysvětluje zástupkyně primáře Kožního oddělení Nemocnice Jihlava.

Krémy s minerálním faktorem pro miminka

Kůže nám nešetrné zacházení a přílišné vystavování se slunci sčítá. Podle lékařky Nevoralové platí pro děti do půl roku zásada používat krémy jen s minerálním faktorem a dítě důsledně chránit před přímým sluncem.

Čtěte také

„Když jste s malinkými dětmi v létě venku, chraňte je lehkým oblečením a čepičkou. Dnes existují velmi jemné materiály, které miminko i příjemně ochladí. Pokud budete respektovat jeho jemnou kůži, dáte mu dobrou devizu do dalšího života,“ říká MUDr. Zuzana Nevoralová.

Nejčastějším nádorem je bazaliom

Zhoubný nádor kůže není jen melanom. Mezi nejčastější patří bazaliom, mezi ty méně časté spinaliom.  Zatímco melanom se  vyskytuje dokonce u dětí a mladších lidí, bazaliom a spinaliom postihují lidi ve starším věku. Vyskytují se na nejčastěji ozářených místech, zejména na obličeji.  

„Bazaliom roste v daném místě, ale netvoří metastázy. Je to vůbec nejčastější nádor ze všech. Je to nehojící se útvar, který může vypadat velmi nenápadně. Je růžový, lesklý, na povrchu může být cévka. Nejčastěji je na nose i jinde na obličeji. Pokud něco takového pozorujete, určitě na nic nečekejte a zajděte si na prevenci ke kožnímu lékaři,“ upozorňuje kožní lékařka Zuzana Nevoralová.

Spustit audio

Související