Nejlepší brownies je mrkvovo-makový koláč s kaštanovou příchutí od Boženy Kolářové

Pro další recept jsme jeli do Pouští na Dobříšsku za Boženou Kolářovou. Prozradila nám, jak se peče vláčný a měkký čokoládový dezert s mákem, mrkví a kaštanovou moukou. Je to božská mana. Doporučujeme vyzkoušet k nedělní kávě.

Mrkvovo-makový koláč

Ingredience:

3 vejce

160 g hnědého třtinového cukru

75 ml oleje + olej na vymazání

120 g bílého jogurtu

170 g mrkve

100 g vlašských ořechů

50 g kaštanové mouky + mouka na vysypání

3 lžíce kypřicího prášku do pečiva

1 lžíce kakaa

110 g mletého máku

4 lžíce malinového džemu

100 g hořké čokolády

100 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)

30 g mandlí na plátky

Postup:

Nejdříve oddělíme žloutky od bílků. Žloutky společně s cukrem ručním šlehačem ušleháme do světlé pěny, do které postupně zašleháme i olej.

Do vytvořené pěny pak už ručně pomocí vařečky zamícháme jogurt, kaštanovou mouku smíchanou s práškem do pečiva, nastrouhanou mrkev, v mixeru nastrouhané ořechy, mletý mák a kakao. Nakonec vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků.

Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou. Do formy pak nalijeme umíchanou směs těsta, uhladíme a dáme péct při 170°C na 50 minut do vyhřáté trouby.

Po upečení koláč vyklopíme z formy a obrátíme spodní stranou vzhůru, abychom získali rovnou plochu na polevu.

Nejprve koláč potřeme malinovou marmeládou a pak ho přelijeme čokoládovou polevou. Tu jsme vytvořili rozpuštěním hořké čokolády ve smetaně ke šlehání na plotně na středním plameni.

Koláč nakonec ozdobíme plátky mandlí.

Božena Kolářová

Recept už dělá léta podle jedné knižní kuchařky, kterou dostala od dcery. V rodině totiž milují makové pochoutky. Recept vyladila k dokonalosti.

Paní Kolářová je příkladem, jak se má žít. Ve svých více než 80 letech plave, jezdí na koni, skáče na trampolíně a stále vymýšlí akce se svými sousedy. Je veselá a nikdy neztrácí úsměv na tváři. Přivítala nás doma a pozvala na oběd. Podávaly se špekové knedlíky se zelím.

Omluvila svého manžela, že nemohl být u natáčení, protože jezdí ve svých 90 letech dvakrát týdně do Prahy na tenisový trénink.

Patrik Rozehnal a Božena Kolářová