Nejlepší pivo? Vydejte se s námi do řemeslných pivovarů našeho kraje
Na Kopeček na Škopeček. Ve Svitavách ho vaří přímo před očima
Pivovárek Na Kopečku ve Svitavách má za sebou čtrnáct let existence. Navázal na velmi dlouhou pivovarskou tradici města. Názvy piva si vybrali jeho obyvatelé sami.
Vařit a čepovat pivo bylo součástí městských práv už v době založení města Svitavy ve 13. století. Silnou tradici vaření piva dokládá také fakt, že právo várečné mělo v 17. století na osmdesát domů na náměstí. Lokální výroba zlatého moku probíhala kontinuálně po další staletí, a to až do května 2002. Tehdy ve svitavském pivovaru skončila produkce známých značek jako Svitavák, Doktor nebo Bruno a na místě objektu později vyrostl obchodní dům.
Pivovárek Na Kopečku se nachází nedaleko svitavského stadionu a provoz zahájil v červenci 2011, kdy se stavba z éry socialismu proměnila ve vkusnou pivnici a o pět let později na restaurační pivovar. Srdcem interiéru se tehdy stala varna, jejíž měděný povrch dodal celému prostoru historickou a příjemnou atmosféru. Hosté restaurace mohou při posezení sledovat práci sládka a vnímat vůně právě vařeného piva.
Klasický Škopeček i pivo pro dámy
Názvy ikonických piv byly vybrány už listopadu 2011, a to na základě podnětů obyvatel Svitav a příznivců pivovárku. Pro kategorii 12° světlý ležák vybrali název Škopeček, pro 13° tmavý ležák jednoznačně název Mouřenín, který mimo jiné odkazuje na jeden z nejstarších domů ve městě U Mouřenína.
Nabídka piv je samozřejmě daleko pestřejší, v pivovárku se vaří jak piva plzeňského typu, tak i speciály podle aktuální nabídky. Ochutnat tu můžete například pšeničné pivo typu Zwittau Weizen nebo lehké letní pivo Female, které vyniká aromatickou vůní tropického ovoce díky speciální skladbě australského chmele a samozřejmě je určené nejen ženám.
Hosté restaurace mohou sledovat nejen proces samotného vaření piva, ale přes skleněné dveře nahlédnout také do prostor, kde se nachází čtyři tanky hlavního kvašení a šest tanků dokvášení. „Ta technologie je rozdělená tak, aby v podstatě splňovala ráz klasické výroby piva českého typu. Čili je to dvoufázová výroba, kdy kvašení probíhá v kvasných tancích a ležení probíhá v ležáckých nádobách,“ přibližuje majitel pivovaru Jiří Karlík, který vystudoval obor pivovarnictví a sladovnictví a své zkušenosti sbíral při práci v českých i zahraničních pivovarech.
Pivovárek Na Kopečku je konstruovaný na produkci zhruba 1000 hl za rok. „V současné době je to asi 850 až 900 hektolitrů a specifika našeho pivovaru je v tom, že převážná většina piva se vypije přímo tady na místě. Toho si vážíme nejvíc, protože pořád říkáme to, že minipivovar má být zajímavým místem v regionu. Jestli já pivo ze Svitav povezu do Prahy, tak tam bude jedním z mnoha. Jsme velmi rádi, když se k nám lidé vracejí a těší nás, že můžeme být součástí města. Naše pivo zkrátka patří místním,“ dodává Jiří Karlík.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.