Nejlepší pivo? Vydejte se s námi do řemeslných pivovarů našeho kraje

Kohout v České Třebové propojuje město a pivo

Pivovar FALTUS se hrdě hlásí k českotřebovské tradici vaření piva, do svého znaku si dal, po vzoru toho městského, kohouta.

Pivovar a restaurace FALTUS sídlí jen pár kroků od Starého náměstí. První návštěvníky přivítal v květnu 2012. Jedná se o restaurační pivovar, varna je součástí veřejných prostor restaurace. Pivovar navazuje na pivovarnickou tradici České Třebové. Pivo se ve městě začalo vařit už před polovinou 16. století, kdy majitel panství Vojtěch z Pernštejna České Třebové udělil zvláštní privilegia a podpořil vznik obecního pivovaru.

Velký měšťanský pivovar začal v České Třebové vznikat v roce 1871, v akciovém pivovaru se sladovnou se pivo vařilo do roku 1971, kdy byl objekt upravený na sodovkárnu. K demolici objektu došlo v roce 1985.

Pivovar FALTUS je vystavěn na kapacitu 1000 hl piva/rok a základní produktovou řadu piv vaří pod ochrannou známkou KOHOUT. Pivovar založil Miroslava Faltus s dcerou Milotou. „Česká Třebová má ve znaku kohouta s lidskou hlavou. A kohouta jsme si proto také dali do znaku i my,“ vysvětluje Milota Blažková Faltusová.

Milota Blažková Faltusová

„Vaříme Kohouty 11, 12, 13 a tmavou 14. Dřív jsme vařili ještě desítku, ale tu jsme potom stáhli. Nabízíme pestrou škálu druhů piva. Co se týká jejich názvů, dále jsme se inspirovali jmény členů naší rodiny. Proto vaříme piva Běla, Milota, Mařenka, Jiří, Viktor, Kryštof nebo Miroslav. No a Kendy nebo Croky, ty jsme pojmenovali po pejskovi,“ směje se spolumajitelka pivovaru.

Osmička i devatenáctka

„Pivo vaříme tak třikrát do týdne. Záleží podle toho, jak má sládek navařeno, předvařeno, jaké jsou akce před námi a jaká je samozřejmě spotřeba piva. Vaříme klasiku ležáky, což jsou asi nejoblíbenější piva, ale samozřejmě jsme se museli přizpůsobit i trhu, takže se vaří i ty svrchně kvašené. Začínali jsme s prvním svrchně kvašeným pivem Milota.“

„Novinkou je na léto vařené osmistupňové pivo Croky, které upoutá chlebnatou chutí, vyváženou hořkostí z amerických a českých chmelů. Na zimu a na podzim se snažíme vařit vícestupňová piva, jako je třeba Andrea 18 nebo Pražec 19. Na výročí pivovaru vzniká pivo podle jména zakladatele pivovaru Miroslav 17, což je takové hodně hořké, ale velice oblíbené. Pivo dodáváme do místních ochodů, do sítě Konzum a k sehnání je také v pivotékách v Brně, Ostravě nebo Praze.

Restaurace pivovaru FALTUS v České Třebové

O české ležáky i speciály pivovaru FALTUS je zájem, pijí ho nejen místní, ale lidé si rádi do pivovaru zajedou i z větších vzdálenosti. „Jsme blízko nádraží, tak k nám hodně jezdí lidé z okolí. Jeden pán až třeba z Brna, zajde si na pivko na večeři a pak zas jede domů,“ dodává majitelka pivovaru.

„Zájem je také o náš fanklub Klub přátel Kohouta. Máme asi 50 členů. Dvakrát do roka společně jezdíme na výlety, vyrážíme po místních i okolních minipivovarech a sledujeme, jaké jsou nové trendy a ochutnáváme,“ říká Milota Blažková Faltusová.

Spustit audio