Nejlepší pivo? Vydejte se s námi do řemeslných pivovarů našeho kraje
Symfonie chuti. Ikonickým pivem Litomyšle je Bedřichova jedenáctka
Restaurace Veselka je místem, kde se rádi scházejí litomyšlští patrioti. Renomé tamního piva ale láká i turisty, kteří přijeli obdivovat krásy Litomyšle. A k těm patří milá atmosféra hospody, která si na nic nehraje.
Minipivovar Veselka patří do skupiny velmi malých řemeslných pivovarů, s ročním výstavem cca 300 až 350 hl. Stabilně dodává pivo pouze do své vlastní restaurace. Sídlí v ulici T. Novákové, ve čtvrti Záhraď. Z náměstí to není daleko, stejně jako z oblíbených Klášterních zahrad a jen pár kroků od Veselky najdete Portmoneum, muzeum Josefa Váchala. Pivovar v domě s prastarou hospodskou tradicí založil v roce 2013 Jiří Kohák z Nedošína.
„Z archivních pramenů víme, že tato hospoda se v roce 1703 prodávala už jako hostinec. Její historie tedy musí být ještě starší,“ přibližuje Jiří Kohák. „Hospoda fungovala vlastně nepřetržitě až do 50. let 20. století, kdy byla znárodněna. Původní majitelé v ní mohli ale zůstat, pan Tomšíček tu potom vedl jídelnu, která sloužila nedaleké základní škole. Když si škola postavila novou jídelnu, objekt Veselky sloužil různým účelům, ale hlavně ho od té doby nikdo neopravoval. Takže když jsem v roce 2005 dům koupil, byl ve velmi špatném stavu,“ říká majitel Kohák.
S vařením piva už měl Jiří Kohák zkušenosti, v malém množství si ho připravoval doma. „Provoz restaurace běžel, ale byla taková tuctová, podobných bylo v Litomyšli víc, zkrátka ničím jsme nevynikali. Takže se ukázalo jako dobré začít provozovat vlastní pivovar. To nás hodně zviditelnilo, ostatně v Litomyšli máme licenci zatím jako jediní.“
Varna v udírně
Pivovar sídlí v zadním traktu objektu Veselka. Varna s obsahem 300 litrů se nachází v místech, kde kdysi bývala udírna. První várku Bedřichovy jedenáctky tu Jiří Kohák uvařil v říjnu 2013 a dodnes je tento světlý ležák vlajkovou lodí pivovaru. Kromě ní produkuje ještě Bedřichovu jedenáctku polotmavou, Bedřichovu světlou dvanáctku a podle aktuální nabídky vzniká také Bedřichův speciál. Původně se mělo ikonické pivo jmenovat Bedřich, ale ochrannou známku už měl zaregistrovanou jiný pivovar.
V pivovaru Veselka vznikají jen spodně kvašená piva a drtivá většina produkce se vypije na místě, i když restaurace nabízí ještě pivo jiných pivovarů. V létě a zejména při výročích pivovaru se vaří speciály, nyní je to třeba černá třináctka s příchutí meduňky a citrónu.
Speciální pivo z chleba
V létě pivovar Veselka nabízí pivo, které v názvu Bedřich nemá. Jde o pivo s názvem STB. Nenechte se ale mýlit, tato zkratka naštěstí nese jméno piva Starý tvrdý bochník. Třetinu sladů totiž sládek Kohák nahrazuje chlebem. „My si tady pečeme svůj chleba, přidáváme do něj mláto a když chleba zbyde, usušíme ho, nadrtíme a já z toho potom následně vyrobím to pivo.“
Minipivovar Veselka nemá stálého odběratele piva. „Pokud si někdo chce dát naše pivo, tak musí k nám do restaurace, případně si ho odnést v lahvích. Samozřejmě, že se prezentujeme někdy na pivních festivalech, hlavně potom na akcích tady v Litomyšli, jako jsou třeba Lázně ducha a podobně, ale naše pivo zůstává pořád v místě. Stal se z něj taky poměrně žádaný artikl pro turisty, jsem rád, že patří ke koloritu města. Vždy jsem chtěl mít svůj produkt, za kterým si budu stát a který budu šířit. Sice ne do světa, ale vařit pivo tady v Litomyšli mi stačí,“ dodává majitel a sládek pivovaru Veselka Jiří Kohák.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.



