Nejlepší pivo? Vydejte se s námi do řemeslných pivovarů našeho kraje

Řemeslná piva putují do Litomyšle. Čeká na ně ChmelBouda

Josefínu a Jana Bednářovy spojuje nejen manželství, ale taky láska k pivu. Letos na jaře si v centru Litomyšle otevřeli pivotéku, ve které nabízejí stovky pivních značek.

Kamenná prodejna s řemeslným pivem sídlí v jedné z malých postranních uliček Smetanova náměstí. ChmelBouda není nijak velká, regály a lednice s nejrůznějšími značkami piv českých i zahraničních řemeslných pivovarů tu zabírají každý kout. Mohutné klenby historického domu dodávají obchůdku jisté kouzlo, které tak trochu může připomínat malý ležácký sklep.

Už na první pohled návštěvníka upoutá pestrost designu lahví, ale především pak barevnost i nápaditost pivních etiket. V litomyšlské pivotéce najdete piva převážně z řemeslných českých pivovarů, ale také lahve, které doputovaly ze vzdálených kontinentů. „Naše pivotéka za sebou nemá dlouhou historii, ale už jsme stačili navázat spolupráci asi se sedmdesáti českými pivovary. Co se týče značek piva, tak v létě jejich číslo přesáhlo 400, teď už to možná bude 500,“ přibližuje Josefína Bednářová.

Manželé Josefína a Jan Bednářovi

ChmelBouda se zaměřuje na prodej piv zejména od menších řemeslných a nezávislých pivovarů. Kromě běžných značek piv se v pivotéce často objevují i limitované edice, sezonní piva a raritní kousky, které si pivaři nemohou běžně koupit.

Pivní trendy

Kromě regálů a lednic s pivem české provenience tu najdete také sekci piv zahraničních, včetně lahví s etiketami z Ameriky, Austrálie či Japonska. Můžete tu sehnat například rýžové pivo. „Tento druh piva máme dokonce i z produkce českých pivovarů, protože se snaží hodně pivovarů vyzkoušet i to, co se vaří ve světě,“ dodává Josefína Bednářová. „V nabídce máme přímo jedno z nejoblíbenějších piv v Japonsku Kirin Ichiban. Ale seženete u nás třeba i islandský Longboard.“

V ChmelBoudě si můžete s majiteli rozhodně o pivu popovídat. „Někteří lidé si například myslí, že taková svrchně kvašená piva jsou moderní záležitost, vytvářená podle nových receptur, protože znají nebo jsou příznivci klasických ležáků. Ale i svrchně kvašená piva a pivní speciály mají za sebou dlouhou historii. Samozřejmě v různých koutech světa se to liší. Jsou pivní styly, které třeba zanikly s druhou světovou válkou a pak se opět obnovily.“

ChnekBouda sídlí v jedné z postranních uliček Smetanova náměstí v Litomyšli

Jak přibližuje spolumajitelka Chmelboudy, mezi mladými lidmi jsou nyní oblíbená hlavně ovocná piva. Kyselá piva patří mezi piva nové doby, i když čerpají z historických pivních stylů jako je Berliner Weisse nebo Gose. Často jsou to dominantně ovocná piva. „Ač se říká, že mezi mladými lidmi ten alkoholový svět docela upadá, tak svět kyseláčů a Gose je docela táhne.“

V litomyšlské pivotéce můžete také ochutnat pivo čepované, v době našeho natáčení to bylo například svrchně kvašené pivo ze slánského pivovaru Antoš. „Jedině čepované pivo si mohou zákazníci odnést v PET lahvi, jinak piva řemeslných pivovarů a zahraniční produkty nabízíme pouze ve skleněných lahvích a plechovkách. Fungujeme od letošního jara, a protože sídlíme v takové odkloněné uličce, tak jsme pořád někdy i pro místní novým překvapením. Ale máme radost, že se k nám sjíždějí lidé i z okolních měst,“ uzavírá provozovatelka ChmelBoudy v Litomyšli Josefína Bednářová.

Spustit audio