Nejlepší plachtaři Evropy čekají v Moravské Třebové na lepší počasí

25. červenec 2017

Evropská špička v bezmotorovém létání se slétla na letiště Moravská Třebová ve Starém Městě. Hned na úvod ale museli pořadatelé první disciplínu odsunout. Přes sedmdesát kluzáků zůstalo v pondělí i během dnešního dopoledne na zemi, pilotům totiž nepřálo počasí. Závody potrvají do 5. srpna a do té doby by čtyři povinné disciplíny stihnout měli.

Prezident Českého Aeroklubu a ředitel závodů Vladimír Machula naznačil, jak daleko se závodníci dostanou: „Většinou se ti závodníci pohybují v okruhu 300, 400 i do 500 kilometrů, ale to jsou spíš výjimečné případy.“ Bezmotorově se lze dostat i za hranice České republiky: „Je to možné do Polska, do Rakouska, ta přeshraniční spolupráce v tomhle směru existuje.“

Mistrovství Evropy nepořádá na moravskotřebovském letišti poprvé a je spokojen: „To letiště je krásné a hlavně je vhodné dispozičně a zázemím,“ doplnil Machula.

Čtyři povinné disciplíny je zapotřebí nalétat do 4. srpna, kdy je oficiální ukončení závodu. „Nelétáme nad mraky, to není povoleno, nicméně pro diváky jsou nezajímavější ranní starty, které se dějí kolem poledne, záleží na počasí. A přílety, to je pátá, šestá, sedmá hodina,“ uvádí Vladimír Machula.

Podle webkamery moravskotřebovského aeroklubu se i dnes po poledni veškeré dění na letišti odehrávalo na zemi:

Snímek letiště v Moravské Třebové z webkamery

Matěj Rendla je jedním ze závodníků, kteří nemohli kvůli počasí odstartovat, a posunutí startu ho mrzelo: „Čím víc vzletů je, tím víc příležitostí je na to, utkat se s piloty. Tím méně pak ty jednotlivé disciplíny rozhodují o konečném pořadí soutěže. Jeden letový den alespoň můžeme využít k přípravám, technické kontrole letadla a probírání taktiky v rámci týmu.“

Sedmnáctiletá Viktoria Divoková zastupuje poprvé Slovenskou republiku. „Ve vzduchu trávím tři až šest hodin, většinou je to každý víkend, nebo během volna ve škole.“ Ani zážitek z minulých závodů ji od startu neodradil: „Na posledním závodě před dvěma týdny se mi stal střet ve vzduchu, dost nepříjemný, ve stoupání, ale rychlou reakcí jsme to oba vyřešili,“ dodává mladá pilotka.

Letošního mistrovství Evropy se zúčastní piloti z 21 států.

autor: PAV
Spustit audio