Nejlepším receptem byly ve finále Pochoutkového roku 2018 vyhlášeny ruské knedlíky

Pochoutkový rok 2018 zná své vítěze! Hlavní cenu si z velkého finále v pražském Divadle Radka Brzobohatého odnesl recept na takzvané Ruské knedlíky Lenky Odvárkové z Rotavy na Karlovarsku, které vařívala její babička – Volyňská Češka.

Lenka Odvárková byla dojatá a překvapená. Jako výhru si převzala šek na nákup kuchyňských spotřebičů v hodnotě 30 000 Kč od partnera soutěže společnosti Eta. Porota soutěže ve složení Naďa Konvalinková a šéfkuchaři Pavel Pospíšil a Jaroslav Sapík ocenila na receptu netradiční náplň kynutého nudlového těsta – mleté vařené hovězí maso s vařenými vejci a restovanou cibulkou. Recept najdete zde.

Na druhém místě se umístil kynutý koláč se třemi náplněmi, který vítězka Jana Kučerová z Prahy nazvala Lídin vrstvený koláč. Za tento recept předala porota vítězce šek na odběr elektroniky a bílého zboží v hodnotě 25 000 Kč. Recept najdete zde.

Třetí místo získal Žandárský guláš Jaroslavy Bernatíkové z Havířova, který vařila v kotlíku na havířovském nádraží. Cenou byl šek na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 20 000 Kč. Recept najdete zde.

V internetovém hlasování Pochoutkového roku zvolili posluchači počtem 2 300 hlasů jako nejlepší recept Štrachandu od Dalibora Marounka z Roudnice nad Labem. Jedná se o starý recept z Domažlicka. Štrachanda představuje zapečené brambory s houbami a uzeným masem. Pan Marounek získal poukázku na nákup zboží do kuchyně za 15 000 Kč. Recept najdete zde.

Ze všech 11 234 hlasů v internetovém hlasování posluchačů Českého rozhlasu na stránce www.pochoutkovyrok.cz vylosovala porota Pochoutkového roku Miroslavu Helclovou z Plzně, která si převzala v zastoupení šek v hodnotě 10 000 Kč na nákup kuchyňského vybavení od partnera soutěže společnosti Eta.

Pogratulovat vítězům přišli Daniel Hůlka, Milan Drobný, Jitka Zelenková, Marcela Holanová, Jana Chládková a Petra Černocká. Během finále pokřtila Naďa Konvalinková, Pavel Pospíšil a Jaroslav Sapík i kalendář Pochoutkového roku na rok 2019 sestavený ze soutěžních receptů a oblíbených jídel porotců.

Na konci finále byl vyhlášen také nový ročník Pochoutkového roku, který bude tentokrát na sladko. Své oblíbené sladké rodinné recepty do Pochoutkového roku 2019 – buď přes formulář na internetové stránce www.pochoutkovyrok.cz nebo klasicky dopisem poštou (Český rozhlas, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2, heslo: Pochoutkový rok) – budete moci posílat už od 15. prosince 2018. Porota pak každý týden vybere jeden z došlých receptů (celkem 40 receptů) a tým Pochoutkového roku v čele s Patrikem Rozehnalem navštíví vybraného posluchače a natočí a vyfotí u něj doma celý recept.