Nejnebezpečnější silnice je opět mezi Žamberkem a Červenou Vodou na východě Čech

30. listopad 2017 10:55

Nejnebezpečnější silniční úsek je stejně jako loni mezi Žamberkem a Jablonným nad Orlicí v Pardubickém kraji. Vyplývá to z aktuální rizikové mapy nezávislého sdružení EuroRAP.

Statistiky z let 2014 až 2016 zohledňují počet vážných dopravních nehod v přepočtu na hustotu dopravy. Celý úsek je přitom nedávno kompletně opravený.

Trasa mezi Žamberkem, Jablonným nad Orlicí a Červenou Vodou kombinuje různě náročné úseky. Dlouhé rovinky, kopce s převýšením přes 400 metrů a hlavně prudké zatáčky a serpentiny. Podle místních je silnice nebezpečná hlavně pro ty, kteří ji neznají. „Už se v tom umím orientovat, vím, kde jsou ty úseky nebezpečné. Ale pro toho, kdo tam jede poprvé, tak to nebezpečné být může,“ potvrzuje řidič Aleš z Červené Vody.

Riziková mapa, kterou vytvořilo sdružení EuroRAP

Ředitelství silnic a dálnic trasu v minulých letech trasu kompletně opravilo a ve zvyšování bezpečnosti chce pokračovat, říká mluvčí Jan Rýdl. „Na křižovatce silnic I/11 a II/360 připravujeme na příští rok přestavbu křižovatky u obce Šedivec na okružní, což je přesně prvek, výrazně zvyšující bezpečnost provozu.“

Čtěte takéNejnebezpečnější silnicí v Česku je už podruhé silnice mezi Žamberkem a Jablonným nad Orlicí

Jak se mapa rizikovosti úseku sdružení EuroRAP vypočítává, přibližuje Roman Turza z Ústředního automotoklubu. „Statistika použitá pro mapu vychází z takzvané relativní nehodovosti, což znamená, že to není absolutní počet nehod v úseku, ale vždycky je počet nehod vztažený k intenzitám dopravy.“

V letech 2014 až 2016 se v úseku Žamberk – Červená Voda stalo devět vážných dopravních nehod při intenzitě dopravy zhruba 4000 vozidel za den.

autor: Josef Ženatý