Nejraději mám procházky po rovince podél Berounky, říká Radim Uzel usazený v domku v Černošicích

4. září 2020

Známý český gynekolog a sexuolog MUDr. Radim Uzel se narodil v Ostravě, gymnázium studoval v Orlové, Lékařskou fakultu vystudoval v Brně, pracoval na gynekologicko-porodnickém oddělení v Ústí nad Orlicí, pak na ženské klinice v Brně a poté jako lázeňský lékař ve Františkových Lázních. Nakonec zakotvil v Praze a po revoluci působil v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí. Podzim svého života se ale rozhodl strávit kousek za Prahou. V malé vilce v Černošicích na Praze-západ.

Host pořadu Pavla Vítka to díky své profesi zná na mnoha místech. „Narodil jsem se v Ostravě, takže na toto období vzpomínám obzvlášť rád. Kromě toho jsem tam strávil podstatnou část svého profesního života. Proto se málokdy stane, když tam zavítám, že nepotkám nikoho, koho jsem přivedl na svět,“ říká s úsměvem známý gynekolog.

Celý život prožil podle svých slov v paneláku. Až po šedesátce se rozhodl přestěhovat do domku se zahradou. „Na stará kolena jsem si řekl, že kromě paneláku musím mít někde i nějaké rekreační stavení,“ vysvětluje Radim Uzel. Takové měl dlouhá léta v Jeseníkách, kam to bylo z Ostravy kousek. „Ale jezdit tam z Prahy, to byl čirý masochismus. Tak jsem si řekl, že je třeba pořídit si něco blíž k Praze,“ dodává lékař. V Černošicích pak objevil starou vilku, kterou se ženou zrekonstruovali. „A tak se nám tam zalíbilo, že jsme si to nakonec upravili k celoročnímu obývání.“

Na svém současném bydlení obdivuje především zahradu. „Když jsme se tam přistěhovali, byla v příšerném stavu. Ale paní architektka z ní udělala něco nádherného. Zasadila keře, které se střídají v květenství tak, že tam celý rok každý den něco kvete,“ říká s obdivem Radim Uzel.

A velice spokojený je i s místním okolím. „Kolem Berounky je krásná rovinka, po které se dojde až ke Kazínské skále, což je velkolepá malebná přírodní scenérie. A na Berounce je dokonce převozník, který vás převeze na druhou stranu do Všenor,“ popisuje lékař. Na druhou stranu je jeho oblíbená procházka do Všenor přes železniční most. „Je tam chodníček vedle těch kolejí. Auta tam nesmí, ale cyklisté a pěší tam mají vyhrazené místo.“

A kdo má rád kopce, může se podle něj vydat z Černošic směrem na Vonoklasy. Tam je mnoho turistických stezek. „Když jdete od řeky do Vonoklas, tak se dá dojít zadní cestou lesy až na Karlštejn. Vonoklasy - to je konec světa. Odtamtud už vedou jen lesní turistické cesty,“ uzavírá pozvání do kraje kolem Černošic jejich současný obyvatel MUDr. Radim Uzel.

Jak si užívá svoji zahradu, zda se chodí koupat do Berounky a jak opožděně oslaví svoje osmdesáté narozeniny, to se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.