Nejrizikovější silnice je v Pardubickém kraji, a to mezi Žamberkem a Jablonným nad Orlicí

12. říjen 2016

V Pardubickém kraji je nejnebezpečnější silnice v celé České republice. Vyplývá to z mapy rizikovosti provozu za roky 2013 - 2015, kterou zveřejnila mezinárodní organizace EuroRAP.

Konkrétně se jedná o silnici číslo 11 v úseku mezi Žamberkem a Jablonným nad Orlicí. Ta je vyhodnocená jako nejrizikovější, co se týče počtu závažných dopravních nehod, tedy nehod s těžkým zraněním nebo dokonce i smrtelným úrazem.

Společně s tímto úsekem se mezi ty nejnebezpečnější silnice v celé republice zařadily ještě úseky silnice I/16 u Mladé Boleslavi a I/17 u Čáslavi.

Relativní nehodovost

Neznamená to, že by tam byl nejvyšší počet nehod v regionu. Samozřejmě jsou v kraji jiné silnice, kde je počet nehod vyšší, ale zároveň je tam také mnohonásobně větší objem dopravy.

Jak se relativní nehodovost počítá, přibližuje Roman Turza z Ústředního automotoklubu ČR: „To není absolutní počet nehod v tom úseku, ale vždy je ten počet nehod vztažený také k intenzitám dopravy, abych byl úplně přesný, k dopravním výkonům, které se na tom úseku realizují.“

Když se to takto zprůměruje, tak ten úsek mezi Žamberkem a Jablonným nad Orlicí je nejnebezpečnější. Konkrétně za tři roky, kdy se statistika počítala, byly to roky 2013 - 2015, se tam stalo 20 nehod s vážnými následky z toho dvě s usmrcení.

Čtěte také

Po této silnici přitom projede denně „jenom“ čtyři a půl tisíce aut. Takže z toho se relativní nehodovost vypočítává a samozřejmě, že jakákoliv vážná nehoda může se statistikou výrazně zahýbat a změnit ji.

I další silnice v regionu jsou rizikové

Dalším velmi rizikovým je úsek silnice I/43 ze Svitav na Lanškroun a dál až na hranice kraje. Na stupnici 1 - 4, kdy čtyřka je nejnebezpečnější, je číslem 3 hodnocená silnice I/14, která vede od Vamberka přes Ústí nad Orlicí a Českou Třebovou až ke Svitavám, pak také silnice číslo 17 z Chrudimi směrem na Čáslav.

Český rozhlas Pardubice - spustit přehrávání

Podle relativní nehodovosti vlastně nejlépe z celorepublikové statistiky na tom jsou možná trochu překvapivě dálnice. Vzhledem k objemu dopravy těch nehod není tolik, kolik by prý mohlo být.

autor: zen
Spustit audio