Nejsou řidiči. Pardubický dopravní podnik od září jednu linku zruší, další omezí

27. srpen 2019 06:30

Po Pardubicích bude od září jezdit míň trolejbusů a autobusů. Dopravní podnik dočasně omezí provoz na vybraných linkách, protože má dlouhodobě nedostatek řidičů. Informace i nové jízdní řády pro cestující už jsou na webových stránkách podniku.

„Ta práce je náročná, kurzy pro řidiče jsou dlouhé a oni jsou po směnách unavení,“ myslí si dispečer Jan Skřek a potvrzuje, že řidičů je málo a někdy je problém s obsazováním směn. V záloze jsou tak i brigádníci, dopravní podnik někdy stahuje řidiče i z dovolených.

„Obecně v České republice chybí 14 tisíc řidičů. Je to problém, s kterým se potýkáme poslední dva roky. Snažíme se najít mladé lidi, udělat jim řidičáky, profesní průkazy. Není to úplně jednoduché a stojí to spoustu peněz, ale nic jiného nám nezbývá,“ říká ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Chybí 30 řidičů

Dopravnímu podniku chybí aktuálně 15 řidičů, dalších 17 je ve fázi dlouhodobé, nebo krátkodobé nemoci. Prakticky tak z 200 řidičů chybí přibližně 30.

Pracoviště řidiče v trolejbusu Škoda 14Tr

Pardubický přepravce od září bude situaci řešit tak, že omezí některé linky. „Vybírali jsme ty linky, kde bude pro cestujícího nejméně komplikované MHD používat. Na páteřních linkách prodloužíme interval z 10 na 12 minut. Pevně věříme, že to nebude na dlouhou dobu,“ říká ředitel Pelikán a doufá, že od listopadu, kdy nastoupí dalších 12 řidičů, kteří jsou teď v autoškole, se vše vrátí zpátky.

Pardubický dopravní podnik také od 1. září dočasně zruší jednu z nejkratších linek, číslo 4, která jezdí mezi Polabinami a centrem města.

Spustit audio

Související