Nejste v práci spokojení? Objevte svůj talent a dělejte to, co vás baví

14. březen 2017

Život nás všechny někam zavál. Může se stát, že si najednou uvědomíme, že nejsme šťastní. Třeba i proto, že denně děláme profesi, ke které nemáme vztah. Jak z toho ven? O tom jsme si v rozhlasové Radioporadně povídali s životní koučkou Kristýnou Mášovou.

Každý máme nějaký talent. „Jinak by fungování na světě nedávalo žádný smysl,“ vysvětluje Kristýna Mášová. Jen to v sobě objevit.

Právě lidé ve středním věku si často uvědomí svou nespokojenost. A mají přirozenou potřebu najít své poslání. Jak ale najít svůj potenciál, uchopit ho a rozvíjet? „S klienty si povídám o tom, co je přirozeně baví, kam je to táhne, o čem přemýšlí,“ říká Kristýna Mášová.

Dětské sny, které se nevytratily

Někoho celý život pronásleduje dětský sen nebo nějaká touha z puberty. Někdo si až v pozdějším věku uvědomí, že by se chtěl věnovat zcela jiným věcem, než mu dosud přišly do života. Sníte o tom, že z vás bude automechanik s vlastní dílnou? Nebo byste raději cestovali a poznávali nové lidi? Každému sedí něco jiného, jen to objevit. „Věřím, že člověka napadají právě ty věci, na které má prostředky a možnosti, jak je zrealizovat,“ uvádí s úsměvem Kristýna Mášová.

Čtěte také

Jedna možnost je, probrat své představy s koučem nebo psychologem. Docela dost možná ale dokážete najít svůj talent sami. Jak na to? Vezměte si tužku a papír a začněte. „Vždy je lepší si všechno sepsat a mít to před očima,“ doporučuje Kristýna Mášová.

Každý má na něco talent

Napište si, co vás všechno baví. Jaké sny se v průběhu vašeho života objevily ve vaší hlavě. Co vám jde dobře, dokonce lépe než ostatním a vaše okolí vás kvůli tomu dokonce vyhledává. V čem můžete být užitečný pro druhé a přínosem. Jaké lidi profesně obdivujete. Jaké vlastnosti mají vaše profesní vzory, a co máte společného. Co si rádi ve volném čase studujete. „Člověk se zajímá o tom, co s ním rezonuje. Váš seznam není náhoda,“ uvádí Kristýna Mášová. Poté si nastavte deset dílčích kroků, které vám pomohou váš cíl uskutečnit.

Nežijte podle představ ostatních

Musíte si i představit, jak vaše cesta za sny bude vypadat. Co všechno budete muset obětovat a jak vám to zasáhne do ostatních oblastí života, například do rodiny a partnerského vztahu. Do jaké míry hodláte své okolí ignorovat a co už pro vás není v pořádku. Můžete například svému partnerovi něco nabídnout. Pokud po něm chcete, aby měl s vámi větší trpělivost, zeptejte se ho, co na oplátku on potřebuje od vás.

„Někdy nás okolí tlačí do něčeho, co nechceme a zrazuje je nás od naší cesty,“ říká Kristýna Mášová. Ale je to váš život, jak si ho nastavíte, takový ho budete mít. Jestliže nejste šťastní, je změna řešení.

Čtěte také

Co nás může v našem rozhodnutí zastavit? Kromě nesouhlasu blízkých i strach, jestli na to máme. Nedůvěra v naše schopnosti. Někdy si také pleteme dva pojmy. Je rozdíl mezi tím, co bychom dělat chtěli a tím, co bychom dělat měli. Jak to poznáme? „Když se nám do jednotlivých naplánovaných kroků ke změně vlastně nechce, je to signál, že něco není v pořádku,“ uzavírá téma Radioporadny Kristýna Mášová.

autor: PRO
Spustit audio