Nejštědřejší český koláč – štědrák se čtyřmi náplněmi nad sebou upekla Magdalena Šourková z Hostivice

Koláč zvaný štědrák je vyskládaný ze čtyř vrstev kynutého těsta a čtyř různých náplní. Když se do něj zakousnete, projíždí vámi chutě, tak jak míříte ke středu. Tento koláč je mistrovským kouskem Magdaleny Šourkové z Hostivice, kde jsme se ho od ní učili péct.

Štědrák

Ingredience na těsto:

800 g polohrubé mouky

3 žloutky

200 g másla

140 g cukru

100 ml mléka (případně na zředění těsta)

30 g droždí

1 špetka soli

Postup:

V míse si zaděláme kvásek – 100 ml vlažného mléka smícháme s droždím a lžící cukru. Necháme 10 minut vykynout.

Do mísy přidáme 800 g polohrubé prosáté mouky, 3 žloutky, 200 g rozpuštěného másla, 140 g cukru, špetku soli a případně přilijeme mléko. Nakonec přidáme vykynutý kvásek a vše zamícháme a vypracujeme rukou. Těsto necháme 45 – 60 minut odpočinout.

Vykynuté těsto rozdělíme nožem na 4 díly. Pomoučníme vál a každý díl rozválíme do tvaru plechu. Vrstva by měla být asi 1 cm silná.

Pomocí válečku plát přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a vznikne tak první vrstva, na kterou dáme povidlovou náplň a opět překryjeme vyváleným těstem. Vrstvíme od švestkových povidel, přes ořechovou náplň, makovou až po tvarohovou. Střídají se vrstvy těsta a náplní.

Před pečením zakryjeme tvarohovou náplň pečicím papírem, aby se nepřipekla. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 45 minut.

Maková náplň:

Ingredience:

200 g mletého máku

200 ml mléka

120 g cukru

Postup:

Mléko mírně ohřejeme, přisypeme mletý mák, zamícháme a přidáme cukr. Mírně povaříme 2 – 3 minuty, směs zhoustne. Necháme ji vychladnout.

Ořechová náplň

Ingredience:

300 g mletých vlašských ořechů

200 ml mléka

90 g cukru

Postup:

300 g mletých vlašských ořechů nasypeme do ohřátého mléka, osladíme dle chuti a krátce povaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout.

Tvarohová náplň

Ingredience:

500 g tučného tvarohu

3 bílky

120 g cukru

Postup:

Tvaroh vyklopíme do misky, osladíme opět dle chuti. Z 3 bílků vyšleháme sníh a jemně ho vmícháme do tvarohu.

Magdalena Šourková

Recept na štědrák získala po své mamince. A peče ho už více než 50 let, hlavně na slavnostní příležitosti. Její manžel totiž na sladké není. Skoro se musel do ochutnávky přemlouvat. To my jsme si to náramně užili.

Doma nás přivítala po boku svého muže, který nám hned nalil pálenku z broskví z vlastní zahrádky. Jako občerstvení nachystali krásné obložené mísy.

Během pečení jsme museli požádat souseda, aby nechal cvičení hry na trubku na večer, aby to nerušilo naše natáčení. Byl rád, že ten den může zkoušení vynechat.

Magdalena Šourková a Patrik Rozehnal